Walden-pond

Clouser praat.

 

Wie naar Noorwegen gaat om daar in de fjorden of op zee te gaan vliegvissen ontkomt er niet aan clousers bij zich te steken. Het is namelijk één van de meest productieve streamerpatronen daar. Dit, decennia ’s geleden gelanceerde patroon, kwam van de hand van de Amerikaan Bob Clouser. Hij runt trouwens, samen met zijn zoon, nog steeds een tackleshop in de USA. Veel meer dan bucktail, glitter en wat flash behelst de streamer niet.

 

 

Behoudens dan de kenmerkende diabolo/gootsteenketting oogjes. Al met al voldoende om een willekeurige prooivis te imiteren. Bovendien kent de clouser een laagdrempelige bindwijze die zelfs door een beginner snel onder de knie te krijgen is. Een toef bucktail als staart, een lijfje van de één of andere glitter en nog een toef bucktail met wat spaskleflash en klaar is Kees.

 

 

 

Er is maar één ding waar het nog wel eens fout gaat. En daarom is juist nu dáár even de aandacht op gevestigd. Als je niet strak genoeg opbind gaan de oogjes torderen ( om de haaksteel draaien ) of schuiven ze naar achteren. Dat is natuurlijk onwenselijk .  Daarom gebruik ik een lusje (stevige) binddraad om dat te voorkomen. Dat lusje gaat vanaf de haaksteel over de oogjes, door het haakoog en wordt dan achter de oogjes weer vastgebonden. Daarna gaat er een drupje secondelijm op de wikkelingen en wordt de vlieg verder opgebouwd. Een methode die in verreweg de meeste gevallen ellende als torderen en verschuiven voorkomt. En zo wordt de clouser nog duurzamer dan dat die al was. Als laatste verduurzaming kun je wat dunne bug-bond over de glitter van het lijfje zetten zodat de tandjes van je roofvis deze niet beschadigen waardoor de streamer langzaam uit elkaar zal vallen en op den duur onbruikbaar wordt.

 

 

Als gezegd, de clouser is voor Noorwegen wat mij betreft de meest aangewezen streamer. Mijn clousers zijn, voor Pollak, koolvis en kabeljauw,  tussen de 8 en 12 cm. lang. Langer of korter kan ook! Verreweg de meeste clousers bind ik in de wit chartreuse en wit blauwe uitvoering. Soms, als de rovers het bijvoorbeeld voorzien hebben op rode Mul pas ik dat aan door, in dat geval, een wit oranje kleurcombinatie te gebruiken. Op die dagen kan dát echt het verschil maken. Dus experimenteren kan lonend zijn. Zo ook, zie de foto, het inspecteren van de maaginhoud van een voor de consumptie bestemde vis. 

 

Clousers kun je natuurlijk ook voor andere rovers inzetten. Zowel op zoet als zoutwater. Voor in ons eigen land moet je dan eens denken aan zeebaars, snoekbaars (wit geel !!!), roofblei en, in de kleinere maten, baars en fint.

 

Succes met het binden en vissen met de clouser(s)

 

erikdenoorman.