Snelcursus kustvissen in Noorwegen
Met de vliegenhengel uiteraard he. Stel dat je over een paar weken gaat en nog even snel moet weten hoe of wat... Dan staat je een werkelijk super visserij te wachten. Je dient je er wel een beetje op voor te bereiden. YouTube laat al veel zien. Ik put even uit mijn eigen ervaringen. Een soort van last minute tips dus. Take it or leave it.
Wat is er te Vangen?
Nou, van alles en nog wat . Vooral pollak, koolvis, kabeljauw en makreel. Maar ook zalm, zeeforel, poon, platvis, steenbolk, schelvis, lipvis enz. enz.
Wat moet ik meenemen?
Een zoutwaterbestendige vlieghengel. Het liefst een wat lichtere voor de kleinere soorten en een zwaardere voor de grotere en sterkere vissen. Denk aan respectievelijk een #6-7 en een #8-9. Die hengel moet minimaal 9 foot lang zijn.
Een reel moet voldoende backing dragen en je dient diverse lijnen bij je te hebben. Handig is dus wat reservespoelen aan te schaffen. Vooral sinktip lijnen zul je vaak inzetten. Vanuit een bootje is ook een full sink lijn aan te bevelen. Voor hoger in het water zwemmende soorten een intermediate of soms zelfs een drijvende lijn.
Leaders. Voor het diep vissen op grote vissen gebruik je doorgaans geen leader maar volstaat een stuk van 1,5 meter 40/00 fluorocarbon meest van tijd prima. Wanneer de visserij subtieler moet worden dan dienen er andere onderlijnen aan te pas te komen. Denk dan eens aan een 12 foots getrokken standaardleader. Daan kun je heel veel mee.
Vliegen. Op zee vis je niet met vliegen maar met streamers of garnaalimtaties. Neem ze in alle soorten en maten mee. Hou het qua binden echter simpel. Basiskeuze voor grotere vissen kan prima bestaan uit een assortiment flinke clousers. Deze kiezen tussen de 8 en 14 cm. Groot. Voor makreel, zeeforel e.d. kun je uit de voeten met garnaal/vlokreeftimitaties en tal van kleinere streamers die visbroed en zo imiteren. Je kun bijvoorbeeld goed uit de voeten met wat je aan de Deense kust zou willen inzetten. Zinvol is, als het maar niet wil lukken, je lokaal te laten informeren.
Stekken. Overal waar voldoende ruimte is om te werpen, er een stroming loopt en er diep(er) water in de buurt is. Pré is als er kelp e.d. aanwezig is of er, door een telkens aanleggende en vertrekkende veerboot beweging in het water wordt veroorzaakt. Let er op dat je in de uitstroom van een zalm/zeeforel rivier altijd een flink eind daarvan weg moet blijven. Door met locals te praten kom je vaak op de mest onverwachte maar oh zo mooie plekken terecht.
Het is absoluut gelul dat mensen zeggen dat hoe noordelijker je gaat des te beter je vangsten zullen zijn. Zeker voor de vliegvisser is dat geen waarheid. Qua soorten, hoeveelheden en groottes kun je langs de hele Noorse kust prima terecht.
Methode: Met zinkende lijnen is het een kwestie van uitwerpen, laten afzinken en binnen strippen. Als je daar wat variatie in aanbrengt kunnen aanbeten amper uitblijven. Voor het lichtere vissen is het soms zelfs zaak helemaal niet te strippen maar je garnaaltje gewoonweg met het tij mee te laten drijven. Ik snap dat deze mededeling de lading niet helemaal dekt. Maar dit moet je echt door ondervinding tot je nemen.
Vergunningen. Niet nodig behalve als je aantoonbaar en gericht op salmonide ( zalm/zeeforel/zeetrekkende beekridder) vist. In dat geval dien je, ook op zout water, minimaal een staatsvergunning te kunnen overleggen. Deze is online verkrijgbaar trouwens.
Catch & Cook & Release. Noren storen zich, al laten ze dat op zich niet zo merken, in toenemende mate aan mensen die hun land bezoeken en er na paar weken een (veel te) dikke diepvries vol visfilets mee naar huis nemen. Een vis vangen en eten is welhaast logisch. Aangehouden worden met meer dan 10 kilo ingevroren filets kan je een zeer hoge boete opleveren. Eet wat je wilt eten. Maar zet terug wat je niet behoeft.
Ik realiseer me gerust dat er veel en veel meer info te verstrekken is over deze zeer boeiende zee vliegvisserij. Maar om eens je eigen backing te kunnen laten zien uitlopen, geweldige bonken van aanbeten te genieten en, weergaloze drils te beleven is dit een mooie basis. Uiteraard kun je naar eigen beleving en ervaring het verdiepen en zo. Succes in elk geval. En proef gerust ook eens hoe ook al weer echt verse vis maakt. In plaats van zo'n blauw supermarktbakje waar een vierkant stukje 'iets' ligt op een maandverbandje...….Bah. ;)
erikdenoorman