Walden-pond

Noorwegen
 

Twee maal Baetis          (uit het archief van mijn oude website)

 

                                  

 

Dat alles anders kan zijn dan wat we normaliter ervaren bewees zich tijdens de Glomma workshop van 2008 op Koppang camping. Op de dag van aankomst, het was de 2e week van september, werden we verwelkomd door de gebruikelijke insecten welke zich op en om het water ophielden. De keuze was niet echt moeilijk en de vissen stegen dat het een lieve lust was. Met een lekker zonnetje erbij leek het een fantastische week te gaan worden. Het pakte anders uit. Het wolkendek sloot zich en de temperatuur kelderde flink. Daar is gedurende de gehele week die er op volgde geen verandering in gekomen. En aangezien er ook dit jaar weer een dergelijke workshop wordt georganiseerd (reeds volgeboekt) door Koppang camping zou het zomaar weer zo kunnen zijn. En dat geldt natuurlijk ook voor al die anderen die dit najaar naar de 'shining river' gaan.

 

 

 Je weet maar nooit hoe het najaar zich aan je gaat presenteren........

 

Dat deze weersverandering een impact had op de aanwezigheid van insecten was onvermijdelijk. Na wat speurwerk was er toch elke dag een behoorlijke hatch van zowel de Baetis Niger en de Baetis Rhodani waarneembaar. Deze twee kleine eendagsvliegjes kwamen in die periode veelvuldig voor en deden het wateroppervlak veranderen in een van aanbeten kolkende stek. Deze hatch vond plaats tussen grofweg 14.00 en 17.00. de periode ervoor en erna waren er niet of nauwelijks andere (vliegende) insecten te vinden. Deze twee kleine vliegjes hebben er voor gezorgd dat er aan de bindtafels e.e.a. moest worden gewijzigd. Op kleinere haakjes werden beide zwarte, respectievelijk olijfgroene vliegjes nagebonden. En dat “match the hatch” ook nu weer van toepassing was bleek uit de prima vangsten die er, in combinatie met de juist aanbiedingstechniek, vervolgens geboekt werden.

 

 

Eén van de workshopdeelnemers met een heel mooie donkere vlagzalm.

 

 

Baetis Niger (parachute style)

 

Materiaal:

 

Haak: droge vlieg haak 18 en 20 

Binddraad: zwart 8/0

Staart: enkele fibers uit een zwarte of donkergrijze hanehackleveer

Body: zwarte of heel donkerbruine dubbing

Vleugel: wit hertenhaar of antron

Fronthackle; zwarte hackleveer (haan) 

 

 

Bindwijze:

 

Zet het haakje in de vice en breng de binddraad op aan de achterkant van de haaksteel. Selecteer 4-5 fibers uit een grijze of zwarte hanehackleveer en bind deze op als staart. De staart mag wat langer zijn dan de gehele haaklengte. Breng de binddraad nu naar voren en bind achter het haakoog een toefje wit hertenhaar of antron haaks op de haak. Hierna bindt je een zwarte hackleveer op waarmee je de parachute maakt.  Bind de vlieg netjes af met een whip-finish knoop.

 

 

 

Baetis Rhodani

 

 

 

Materiaal: Haak: droge vlieg haak 16 en 18

Binddraad: zwart of olive 8/0

Staart: enkele fibers uit een grizzle hackleveer of bronze mallard

Body: olijfgroene dubbing

Vleugel: witte antron/polywing

Fronthackle: bruine hanehackleveer (haan)

 

Bindwijze:

 

Zet de haak in de vice en breng de binddraad op aan de achterzijde van de haaksteel. Selecteer 4-5 fibers uit een grizzle hanehackleveer en bind deze op als staart. Breng nu wat olijfkleurige dubbing aan op je binddraad en maak hiervan een mooi taps lijfje op circa 2.3 van de haaksteel. Nu een dun toefje antron (polywing) opbinden en recht overeind laten staan als vleugeltje. Restanten wegknippen en de grizzle hackleveer opbinden. Deze veer circa 8 slagen rond de haaksteel wikkelen en bij het haakoog netjes afbinden.

 

 

Ik bind deze vliegen vrijwel altijd parachute style. Dat heeft diverse redenen. Ik noem je de belangrijkste. Zichtbaarheid, juiste profiel en fraaie aanbieding. Maar uiteraard kun je met een meer traditionele bindwijze, en het vertrouwen dat je er aan schenkt, zeker net zo fijn vissen en vangen. Veel dingen in de vliegvisserij zijn soms tamelijk subjectief. Voor zover je daar al niet eerder achter was gekomen.

 

 

erikdenoorman