Walden-pond

Last minute Noorwegen ?

 

Naar het zich laat aanzien gaat 15 juli de Noorse grens weer open voor Nederlanders. En als er geen negatieve veranderingen ten aanzien van de coronabesmettingen plaatsvinden mogen we dus weer naar dit fantastische land. En omdat ook Denemarken weer toegankelijk is zijn de mogelijkheden om te reizen ook weer sterk verbeterd. De notoire Noorwegen fanaten weten de wegen wel die er te bewandelen zijn om er te komen en te verblijven. Maar het kan ook zijn dat je nu eens besluit om bijvoorbeeld toch nog een vistripje te willen houden en dat je je afvraagt hoe je dat zou kunnen optuigen. Daarom hieronder zomaar wat suggesties en tips voor een last minute (vis)tripje naar Noorwegen.

 

 

Fly drive

 

De snelste manier om in Noorwegen te komen is per vliegtuig. Vooralsnog met een mondkapje op. De KLM vliegt op diverse bestemmingen. Oslo is ideaal voor een verblijf in Oost Noorwegen ( Glomma e.d.) terwijl Ålesund je bij wijze van spreken meteen tussen de pollak en andere zeevis zet.  Ook Trondheim is rechtstreeks te bereiken en kan je in de buurt van heel mooie zalmrivieren en/of kustwater brengen. Beide bestemmingen bereik je met amper twee uur vliegen. Mocht je het willen om noordelijker te gaan kun je in Oslo één van de vele binnenlandse vluchten pakken. Eenmaal op het vliegveld in Noorwegen kun je een auto huren die je naar je bestemming brengt. Prijzen van verhuurders vergelijken kan lonend zijn ! En zo’n bestemming zou een hut op een camping kunnen zijn.

 

 

Campinghutten zijn voorzien van de noodzakelijke benodigdheden om er te kunnen eten en slapen. Dikwijls dien je voor wat betreft sanitaire voorzieningen  gebruikt te maken van een algemene ruimte. Steeds meer campings hebben echter ook hutten met alles erop en aan. Maar logischerwijs zijn die duurder. De kwaliteit van deze hutten is vrijwel altijd prima op orde. Een andere interessante optie is op via Air B&B een verblijf te huren. Dat is veelal uitgebreider van luxe en bovendien veel intiemer als op een camping. Op diverse websites kun je ze vinden en boeken. Dat geldt uiteraard ook voor de vele campings. Tevoren reserveren is aan te raden.

 

  

Fly – openbaar vervoer

 

Als je geen auto wilt of kunt rijden dan zijn er ook wel wat mogelijkheden om met het openbaar vervoer op interessante bestemming te komen. Zeker de moeite waard om even voor te gaan zitten om e.e.a. uit te pluizen. Vanuit bijvoorbeeld Oslo zijn diverse (snel)busdiensten operationeel die je naar diverse gebieden kunnen brengen. Maar ook het Noorse spoorwegnet biedt mogelijkheden.  Zo is een enorm stuk van de bij Nederlanders zo populaire vlagzalmrivier de Glomma, via Hamar, binnen een paar uur te bereiken er zijn daar een aantal campings die in de buurt van de stations van bijvoorbeeld Koppang en Tolga liggen. Soms kun je op die campings dan weer een fiets/kano huren om je actieradius ter plekke wat vergroten.  Dergelijke openbaar vervoersmogelijkheden tref je ook als je op Ålesund, Bergen of Trondheim vliegt. Voor wat betreft de accommodatie kun je de zelfde mogelijkheden aanboren zoals al hierboven al aangegeven. Maar er zijn zeker ook mogelijkheden voor een echte backpacker die z’n eigen tentje meeneemt. Dit vanwege het feit dat wild kamperen, onder bepaalde regels, in Noorwegen toegestaan is (!).

 

 

Met eigen auto (camper-caravan)

 

Vanzelfsprekend kun je ook in Noorwegen terecht komen met je eigen auto. Je reistijd wordt er wel flink door verlengd. Want of je nu via Noord Duitsland, Denemarken en Zweden reist;  van huis tot aan je bestemming  moet je er twee dagen voor uit trekken. Zo ook voor de terugreis.  Dus voor een korte trip is dat niet zozeer aan te raden. Behalve de route via Malmö (Zweden) zal je altijd een overtocht moeten boeken op een veerboot om in Noorwegen terecht te komen. Op het internet vindt je gemakkelijk al de mogelijkheden. Overtochten zijn er in verschillende prijsklassen. Het is nuttig ze vergelijken. Ook voor wat betreft de respectievelijke vertrektijden die effectief op je rijroute zouden kunnen aansluiten. Voortijdig boeken is zeker aan te raden. Het voordeel is wel dat je in Noorwegen de beschikking hebt over je eigen vervoer en je kunt gaan en staan waar je wilt. Als je een camper/caravan hebt dan zijn de mogelijkheden voor een verblijfsplek  vrijwel onbeperkt  vanwege het feit dat wild kamperen, onder bepaalde regels, in Noorwegen toegestaan is (!). Voor wat betreft de overige accommodatie kun je, als je alleen een personenauto hebt, de zelfde mogelijkheden aanboren zoals al hierboven aangegeven. Behalve natuurlijk als je ervoor kiest in een tent te gaan kamperen. Ook dan is wild kamperen voor de avontuurlijke lieden onder ons zeker een leuke uitdaging.

 

Toch nog teveel geregel ? Je kunt je altijd nog aanmelden voor deze fantastische workshop. Dan treffen we elkaar daar wel ! Klik maar eens op de link als je nieuwsgierig bent geworden !!!

 

https://www.koppangcamping.no/nl/vliegvissen/3-rivieren-experience

 

erikdenoorman