Walden-pond

Bericht uit Koppang aan de Glomma.

 


Na een lange, koude en vooral sneeuwrijke winter is de lente hier ook in aantocht. Dat gaat gepaard met mooie zonnige dagen waarbij het kwik overdag kan oplopen tot een graad of 15 maar 's nachts zomaar kan dalen tot -10. Al met al begint alles toch een beetje minder winters aan te voelen en smelt de sneeuw in de dalen als sneeuw voor de zon. :-)


Het gevolg daarvan is dat de Glomma en andere rivieren hier in de buurt meer water te verwerken krijgen en de dikke laag ijs die op de rivier ligt langaam aan in beweging komt. Meestal gaat dat allemaal geleidelijk aan maar er zijn van die jaren dat het niet helemaal volgens het boekje gaat. 2011 was zo'n jaar met een stevige ijsgang als gevolg. Zie Youtube https://youtu.be/SuPj2GOZc3c

Dit jaar staat echter niet in verhouding tot hetgeen we in 2011 hebben meegemaakt.

 

Op diverse plaatsen langs de Glomma is het ijs aan de wandel gegaan totdat het niet meer verder kon. Maar kruiend ijs is niet te stoppen. Het stapelt zich op tot op de bodem van de rivier en als er dan nog niet genoeg ruimte is gaat het de kant op. Staat jou huis dicht bij de rivier dan loop je dus het risico dat dit fout gaat. En enorme ijsophoping in de buurt van Hanestad zorgde ervoor dat vorige week zondag diverse mensen met behulp van helikopters van hun landje moesten worden geëvacueerd. Een aantal huizen is door de ijsmassa verplaatst en kunnen als verloren worden beschouwd.

 


Ook bij Koppang liep het ijs vast onder de Sundloen brug. Dat is dus precies voor onze camping. Op zichzelf niet zo heel erg maar door de enorme hoeveelheid ijs kon het water niet meer door de rivierbedding en zocht het een andere weg. Laten wij nou net een mooi grasveld aan de rivier hebben! Daar liep dus op een gegeven moment de rivier overheen. Geschatte diepte tussen de 60 en 80 cm... Daar gaat m'n gras, stroompalen en het rek met 6 kano's was mijn eerste gedachte.

 

 

Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix


Afgelopen donderdag kwam een groot deel van de ijsprop bij Hanestad los en ging stroomafwaarts richting Koppang. Daar kwam het om kwart voor 6 in de middag in aanvaring met de ijsprop bij de brug met als gevolgd dat deze ook in beweging kwam. Ik was toevallig bezig met het schoonmaken van de banken in de grilhut toen ik een enorm kabaal hoorde van brekend ijs en bomen die als luciferhoutjes omgingen. Het water op het grasveld steeg even maar toen de hele ijsmassa in beweging was liep het in no time van het veld. Met een enorm geraas strok de ijsmassa door de rivier en sleepte alles mee dat in de weg stond. Binnen een half uur was de hele ijsmassa vertrokken richting het zuiden. Wat overbleef was een zeiknat grasveld, 6 kano's vol met ijs op een rek, een paar natte stroomkasten, veel omver gemaaide bomen en een metershoge stapel van ijsschotsen langs de rivier.

Met m'n telefoon heb ik nog een filmpje kunnen maken: https://youtu.be/1ZP_vdp2rIM

 

 

Gisteren toch maar eens gaan kijken hoe het gras er nu uit ziet en het lijkt mee te vallen. Er zijn hier en daar wel wat kale plekken maar doordat de bodem nog bevroren was is het gras niet weggespoeld. Geluk bij een ongeluk. De bijgaande foto's zijn niet zo heel geweldig maar ik had de camera die ik gewoonlijk gebruik even niet bij de hand.


Ondanks het gevaar was het toch weer een spectaculaire belevenis. Een ding is zeker: de rivierbodem ziet er dit jaar toch weer heel anders uit dan vorig jaar. En dat maakt het weer extra leuk om te gaan vissen. Nieuwe pools ontdekken en tot de conclusie komen dat oude pools toch weer net even anders zijn!


Tot zover weer even!

 

Groet vanuit Koppang aan de Glomma,
Edward