Walden-pond

'Geheim wapen' inzetten

 

 

Als je gaat vliegen zit je natuurlijk aan een limiet voor wat betreft het gewicht aan bagage dat je kan meenemen. Of je moet er fors voor betalen. Een extra hengelkoker bijvoorbeeld telt al lekker aan. Zo is het meenemen van een professionele fishfinder met bijbehorende zware loodaccu geen optie. Natuurlijk kun je een boot met fishfinder huren. Maar vanaf de kant een stek checken op vis doen wij gewoon met ons geheime wapen. De lucky fishfinder! En die kan ook gewoon mee als je eens een klein motorbootje huren, een roeiboot of als je wil vanuit de belleyboat. Weegt geen drol, is voorzien van oplaadbare mini accu en niet groter dan een pakje shag.

 

Het is geen hightech ding natuurlijk. Dat kan ook niet voor pakweg 100 euro. Maar hij geeft keurig aan hoe diep het er is, waar de bodem obstakels kent, of er (grote of kleine) vis zit en hoe diep die zwemt en zelfs de temperatuur van het water. De mijne heeft twee sensoren, eentje aan een kabel. Die laat ik meestal thuis. En eentje in een varend ‘eitje’ dat je met een werphengeltje kunt werpen. Ik heb er zo’n klein telescopisch werphengeltje voor met een eenvoudige molen waar zeer sterke gevlochten lijn op zit. Het sonar signaal wordt tot op een afstand van wel 180 meter door gegeven. Het eitje kijkt tot 40 meter diep onder een hoek van 90 graden ( de vaste sensor gaat tot 60 meter onder een hoek van 45 graden). En daar alles wat dieper zit voor ons vliegvissers niet interessant is blijkt het eitje in de praktijk super functioneel.

 

Als we een nieuwe plek hebben gevonden laten we het eitje er even rondvaren. Geen vis? Snel naar elders. Zit er vis op door ons bereikbare diepte dan begint het ding te piepen. Geloof me dat we dat gepiep om sommige plekken, toen we vanuit een boot visten, maar snel hebben uitgezet. Zoveel vis kun je soms aantreffen met dit simpele instrumentje. Vis die je anders absoluut moeilijk(er) had kunnen vinden dan zonder de Lucky. Wat mij betreft een aanrader! En uiteraard kun je ‘m ook inzetten op diepe zandgaten aan de grote rivieren, forellenplassen enz. enz.

 


erikdenoorman