Walden-pond

Bericht uit Koppang ( Noorwegen)

 


Inmiddels is de waterstand gezakt tot een acceptabel niveau om de hengels uit het stof te trekken en de eerste droge vliegjes op het glasheldere water te landen. En zo stond ik afgelopen zaterdag avond in een shirt met korte mouwen aan de oever van die prachtige Glomma terwijl een warm windje van ca. 26 graden over het water blies. Wat een genot.
Ik schreef eerder al dat het ijs wel voor wat veranderingen zou zorgen en dat bleek het geval te zijn. Op de eerste stek waar ik kwam lag altijd een klein eilandje op de kruising van twee stromen. Nou, dat was verdwenen. Het enige dat nog zichtbaar was waren de grote keien onder het eilandje die zo’n 30 meter verderop lagen. Naja, wat maakt het uit. Eilanden zat!
Onderweg was ook goed te zien wat de ijsgang had aangericht. Stukken oever waren verdwenen en alles vanaf de oever tot ca. 10 meter land inwaarts was platgewalst door het ijs. Wat een krachten.

 

 

Na een klein half uurtje diverse geultjes te hebben uitgevist zonder resultaat, besloot ik en stuk verder te lopen naar een plek op een eiland aan de hoofdstroom. Hier liggen al jaren een paar enorme keien in het water en de stromingen voor, rond en achter de keien zijn altijd goed voor een paar mooie vissen. Na een paar worpen was het raak en haakte ik m’n eerste vlagzalm van 2018. Hé wat fijn! Ze zitten er weer! En dat na al die ontberingen van een strenge winter, een meter ijs op de rivier, een enorme ijsgang met veel schade aan oevers en bomen en vervolgens nog twee weken met baggerwater als de sneeuw uit te bergen komt. Hoe is het mogelijk! Uiteindelijk ving ik in een paar uurtjes een stuk of 12 vlagzalmen tussen de 25 en 40 centimeter. En dat is voor de tijd van het jaar helemaal niet slecht!

 

  

Overigens was ik niet alleen op dat eiland want tijdens het wandelen kwam ik kakelverse eland sporen tegen. Zo vroeg in het jaar toch een reden om alert te zijn. Eland vrouwtjes kalven namelijk graag op een eiland in de rivier omdat dit zo lekker rustig is, maar een eland met kalf kan levensgevaarlijk zijn.

 

Al met al was het een succesvolle avond aan de Glomma! En vanaf nu zal het alleen maar beter worden. Langer licht, meer insecten dus meer actie op het water. Wat een mooi vooruitzicht!

Tot zover weer even!

Groet vanuit Koppang aan de Glomma,
Edward