Voorjaarswinde 2019, een tussenstand
Hoe het precies verloopt met de jaarlijkse windetrek is nauwelijks voorspelbaar en eigenlijk elk jaar ook weer anders. Zeker is dat ze gaan optrekken. Maar wanneer, hoeveel en waar is altijd weer een Quest om uit te zoeken. Mijn voorspelling dat door de zachte winter de trek eerder dan normaal zou plaatsvinden is maar ten dele uitgekomen. Zeker met die paar warme dagen achtte ik de kans groot dat de meute in beweging zou komen. Maar dat was maar deels het geval. Het waren vooral de lokale windes die acte de préséance gaven op de gekende plekken. En daar bedoel ik windes mee die hun thuiswater hebben in de Gelderse vallei. De optrekkers uit de randmeren bleven, op een heel enkele vis na, vooralsnog weg. Het is makkelijk de ‘thuiswindes’ te onderscheiden van de optrekkers. Qua bouw, omvang en kleur wijken ze namelijk behoorlijk af van de optrekkers die uit een Eemmeer komen. Ze zijn grauwbruin en hebben donkere grijsbruine vinnen. De optrekkers daarentegen zijn zilverkleurig en hebben de kenmerkende rode vinnen. De optrekkers zijn doorgaans ook kleiner en ranker dan de ’thuiswindes’.
Zie hierboven de verschillen tussen de twee verschillende soorten windes die er hier te vangen zijn in de paaitrekperiode.
Tot dusverre hebben we hier in de regio vooral ‘thuiswindes’ gevangen. Niet veel. Maar wel grote exemplaren die over de 50 cm. kwamen. Wat verder opviel was dat er nu al dikke (kuit) vrouwtjes bij zaten. Doorgaans komen die pas als laatste op de verzamelplekken aan. Een reden kan ik er niet voor bedenken. Het viel wel op. Wat ook opviel uit de contacten die ik met het noorden van het land onderhoud is dat daar nog geen spoor van de windes is waargenomen. Dit wijkt ook wat af van hoe het normaal gaat. Meestal is het namelijk zo dat als ik hier de eerste bewegingen heb gespot het noorden van het land een dikke week later actie geeft.
Vooral nu is het een kwestie van observeren en...proberen.
De voornaamste, en volstrekt onwetenschappelijke, reden dat de meute nog niet op gang gekomen is volgens mij vooral gelegen aan het feit dat de watertemperatuur weinig steeg. Overdags was het wel warm natuurlijk maar zodra de zon verdween daalde de temperatuur weer snel naar net onder het vriespunt. Gemiddeld over 24 uur leverde dat nauwelijks een stijging op.
Hoe verder? Het is altijd moeilijk om dit exact te zeggen. Feit is dat de nachttemperatuur nu hoog is. Afgelopen nacht hier in Soest zelfs rond de 9 graden. Maar juist nu is de zon weer weg overdags en zal dus weinig opwarmen. Een beetje koffiedik kijken dus. Maar dat is één van de geweldige uitdagingen van deze heel specifieke voorjaarsvliegvisserij. Blijven proberen, een hele dag blanken, diverse plekken afvissen en contact houden met andere lokale vissers horen steevast daarbij. Nog een kleine maar belangrijke tip. bevis de plekken waar je ze verwacht voorlopig nog maar even dicht bij de bodem ( verzwaarde nimfen) af.
erikdenoorman