Winde, the afterparty
De windes zijn afgepaaid. Al probeert een enkele nakomer nog wel de paaigronden te bereiken. Zo heel nu en dan probeert er nog eentje de stuw te slechten. Maar die is dan mooi te laat voor de jaarlijkse orgie. De vele vliegvissers zijn nu verdwenen. Blijkbaar denken ze dat het vangen van windes nu voorbij is. Wel, ik zal voor één keer een geheim verklappen. Dat is niet zo!
De afgepaaide windes, die allemaal dus stroomopwaarts zijn getrokken verdwijnen niet zomaar ineens. Ze houden zich op aan de bovenkant (stroomopwaarts) van de stuwen. Dus net er achter! En niet, zoals vorige week nog het geval ervoor. Daar liggen ze massaal op krachten te komen van hun paaiavontuur. En ze hebben best trek in wat te eten. In elk geval zwemmen ze nu hoger in het water en bij heel mooi weer zelfs net onder het wateroppervlak.
Deze twee exemplaren kwamen, 2e week april, vanaf de andere kant van de stuw vandaan. Er daar liggen er momenteel nog flink wat meer windes!
De verzwaarde nimfen kun je nu, of je moet brasems willen vangen, thuis laten. Nee nu is het tijd voor forse natte vliegen. Op afstand mijn favoriete exemplaar is nu al tientallen jaren de natte Patrick. Vernoemd naar Patrick Bol die destijds in Amersfoort woonde en me in Leusden liet zien hoe succesvol deze visserij en deze natte vlieg was. Ik heb het al eens eerder over deze vlieg gehad en het is leuk 'm nu zo nu en dan op het internet te zien verschijnen. In al z'n eenvoud een super vanger!
Je kunt de natte Patrick, en andere grotere natte vliegen, op twee manieren vissen. Aan een standaardleader 5x bijvoorbeeld. In dat geval zal de licht verzwaarde vlieg niet dieper komen dan 40-50 cm. En als je gaat strippen beduidend ondieper. Prima als de vis echt hoog in het water aast. De andere methode is met een (al dan niet snel) zinkende polyleader. Nu kun je de diepte, al naar gelang je e.e.a. laat afzinken, wat beter beïnvloeden en kan je met gemak een meter diep komen. Let wel, het betreft hier stromend water. Op jouw water gewoon even kijken hoe hard zo'n leader moet zinken voor het gewenste effect.
Een natte vlieg kun je met de stroom laten meevoeren zonder er zelf actie aan te geven. Aan het einde van de drift kun je 'm dan binnen strippen. Ook kun je kort na het inwerpen al beginnen met strippen. Wat het beste is hangt van de omstandigheden af en hoe fanatiek de vis is. Voor mij is bewezen dat hoe warmer het wordt, des te actiever de vis aast en des te sneller ik binnen strip.
Kortom. De volhouder weet nú hoe er toch nog steeds winde te verschalken is. Deze visserij kan soms nog wel twee-drie weken aanhouden. Daarna trekken de vissen, op de standvis na dan, weer terug naar waar de vandaan kwamen. Tijd voor de afterparty visserij dus! Uiteraard laat ik je even zien hoe zo'n natte Patrick te binden is. Want dat had ik nog niet eerder gedaan op mijn na de hack opnieuw gestarte website.
Zet op een dikstelige haak 6 of 8 een dunnen looddraad verzwaring. Van twee punten van een zwarte hackleveer maak je vervolgens een staart.
Maak van zwarte floss of dubbing een lijfje en bind daarna een zwarte hacklveer met lange fibers op net achter het haakoog. Wikkel deze 6-7 slagen om de haaksteel.
Als laatste breng je de fibers schuin naar achteren en fixeer je die met de binddraad. nu kun je afbinden en het kopje even netjes aflakken. Ja, dat is nou alles!
erikdenoorman