Karper op de vlieghengel
Of het nu echt vliegvissen is? Nee. Laat daar nu niet direct discussie over ontstaan. Dat is het niet. Het is wel het gebruik maken van een vlieghengel om er karper mee te belagen. Een purist zal er voor op de grond spugen. Ik niet. Al ben ik er beslist geen specialist in. Deze visserij doe je bijvoorbeeld met een carp-ball als 'aas'. En die kun je van verschillende materialen maken. Zo is er een soort van chenille, eggstreme heet het, dat je gewoonweg om een stevige haak moet wikkelen. Dat heb ik eerder al eens wat laten zien. Vandaag waren het carp-balls van hertenhaar. Imitaties van....hondenbrokken. Het is niet anders. Die brokken vinden veel karpers namelijk onweerstaanbaar. Door er wat in het water te werpen of schieten kun je ze er zichtbaar mee aan het azen krijgen. Ze drijven namelijk.
Hondenbrokken. Ik haal een baal van 5 kilo bij de Jumbo voor iets meer dan 4 euro. En of mijn carp-ball en nu echt op lijkt? Neuh….. Maar van onder af gezien wel hoor.
Daarna is het zaak jouw balletje er tussen te werpen. Inmiddels doe ik het andersom trouwens. Eerst werp ik mijn balletje te water en daarna de brokken. Ik heb het idee dat het de karpers minder argwanend maakt. Als alles in positie is begint het bloedstollende afwachten. Soms zie je ze heel selectief de echte brokken rondom je hertenharen balletje weg vreten. Een andere keer duiken ze er bijkans op als het balletje het water raakt. En alles wat er tussenin zit. Niet zelden nemen ze jouw balletje helemaal voor in de bek. Als ware het dat ze kijken/proeven of het allemaal wel koosjer is. Aanslaan heeft dan zelden zin.
Met wat tintjes hertenhaar een toefje antron en een venijnig scherp schaartje kun je ook zo'n ball maken. Hou wel een stofzuiger bij de hand !
Mijn balletjes (nee geen erotiek) zijn imitaties van de balletjes die Ik zag bij Marc Z. Die vist met die van Fulling Mills en zijn voorzien van een goed zichtbaar fluorkuifje. Het maken van dergelijke dingen kost wat tijd, knipwerk en levert een hoop bende op. Maar na paar keer oefenen lukt het jou ook vast ze als een bolletje te knippen. Hoe scherper je schaartje, des te fijner dat gaat.
Het drillen van een forse karper is niet vergelijkbaar met welke andere zoetwatervis van dit formaat in Nederland. Echt een heel spannende bezigheid!
Altijd fijn als er iemand is die er even wat foto's van wil maken.
Vanmorgen toog ik naar een karperwater hier niet ver vandaan. Het was drukkend warm. Er was geen vis te zien maar nu het op diverse plekken wat brokjes in het water te hebben geschoten begonnen ze zicht toch te vertonen. Er stond wat wind waardoor de brokken van mij af dreven. Ik wierp mijn hertenharen gedrochtje ongeveer 20 meter uit de kant in het water en strooide wat brokjes er voor. De hele handel zou zo'n meter of tien verder gedreven zijn toen ik een woeste aanbeet voor de volle 100% miste. Maar een uur later was het wel raak. Genoeg herrie in het water om mijn, 50 meter verderop, in camouflagetent kamperende buurman wakker te schudden. Hij bood aan er wat foto's van te maken. Top ! Niet alle karpervissers onder één kam scheren dus a.u.b. . Na een hevige dril kon uiteindelijk de vis geland worden. Ik denk mijn grootste tot dusverre. Minimaal 25 pond en rond de 90 cm..
Tja, dit is dan mijn minimalistische uitrusting. Geen strechers, tenten, piepers en dergelijke. Gewoon heerlijk struinen langs het water.
Al met al uitdagende visserij waarbij je de vlieghengel prima kunt inzetten. Vergeleken met de gemiddelde uitrusting van een ‘echte’ karpervisser ben je ruim in het voordeel. Een stevige #7 of #8 hengel met bijpassende drijvende WF lijn, een reel met goede slip en een groot net zijn onontbeerlijk. Die ball bevestig ik trouwens gewoon aan twee meter 25/00 fluorocarbon. Verder, in mijn geval, een buideltasje met wat brokken, een doosje balletjes, een cameraatje en wat klein spul. eventueel wat proviand en je kunt aan de bak. Vast ook bij jou in de buurt!
erikdenoorman