Walden-pond

 

Pril Havengeluk 

 

Wat is er, als vliegvisser, in deze tijd nou leuker dan het vangen van razend sterke blankvoorns in een pittoreske Randmeerhaven? Dat is iets waar een doorgewinterde vliegvisser wel antwoord op weet. Het kent momenten dat het niet stuk kan gaan en momenten dat niets lijkt te werken. En alles wat daar tussenin zit. Maar als je nog maar een half jaartje de vliegenlat hanteert is het toch een best wel grote stap. Er komt nogal wat voor kijken. Wat is de hengelkeuze? Hoe te werpen tussen aan de ene kant de boten en aan de andere kant obstakels en passanten? Hoe diep? Welke leader? Welke nimf en hoe groot? enz. Enz. 

 

De persoon die ik vandaag min of meer op sleeptouw heb genomen, Robbert R. durfde het aan om zijn prille skills schaamteloos te offeren aan de haven. Tot mijn grote vreugde zag ik dat de inhoud van zijn vliegendoosje alvast zeer hoopgevend was. De vastberadenheid om er nu ook maar eens voorn te gaan vangen liet hem open staan voor enkele welgemeende en eenvoudige tips en adviezen. Zoals de keuze van onderlijn en beetverklikker. De rest, zoals het werpen met een #3 pakte hij supersnel op. Altijd leuk om te zien!

 

 

In zijn vliegendoos zaten zelfs variaties op de nimf van Walter R. die ik gisteren nog op facebook zette! En het bewijs dat deze nimf vangt werd wederom onderstreept.

Dan hoop je alleen nog maar dat zo'n iemand ook zijn vis mag vangen. En als je zelf de eerste voorn en wat later een mooie baars weet te haken ga je dat alleen nog maar meer hopen. De omstandigheden echter waren niet echt gunstig. Het weer was koud en helder maar aangenaam als je goed gekleed was. In het water was echter niet veel leven waar te nemen. Maar toch gebeurde het dat ik op enig moment mijn naam hoorde roepen. Robbert stond met een kromme hengel en had het gevoel iets anders dan een voorn gehaakt te hebben. Maar toch bleek het een voorn te zijn die zijn zelf gemaakte nimfje had gegrepen. Alle stukjes van de puzzel vielen in zo toch nog mooi elkaar. Ja, zó sterk zijn ze nou in het echt he! 

 

erikdenoorman