Walden-pond

Zoekt en gij zult vinden

 

Als je in het hele vroege voorjaar winde wilt vangen die optrekt richting de paaigronden zal je je goed moeten voorbereiden. Het kan zelfs zijn dat je nu al te laat bent voor dit seizoen. Het begint immers over een paar weken. Er vanuit gaande dat je water weet waar winde normaliter aanwezig is zal je er als allereerst achter moeten zien te komen waar ze jaarlijks paaien. Een tamelijk gecompliceerde opgave. Dat geef ik grif toe. Dat kan redelijk goed lukken door vastberaden eigen observatie. Daar gaan heel wat uurtjes in zitten.

 

Ik zie er in elk geval twee. Maar als je wat beter kijkt drie zelfs.............Nou ok de foto is niet briljant ...2 en een halve

 

Denk hierbij aan kleine(re) stromende watertjes die in verbinding staan met groot of groter water. Dat kunnen soms watertjes zijn waar je de rest van het jaar nooit een vis zal treffen. Als deze watertjes ook nog eens helder zijn kun je de optrekkende vissen op enig moment absoluut zien verschijnen. Wat later tref je ze vaak aan in de buurt van stuwen en obstakels waar ze, net als zalmen, tegenop proberen te springen. Een buitengewoon spectaculair gezicht. Want een winde kan wel een halve meter hoog springen. 

 

Zo'n eentje noemen wij hier een optrekker. ofwel een vis die vanaf de randmeren in gekomen.

 

Maar ook kun je eens kijken hoe en waar witvisvissers ze vangen. Als zij op bepaalde plekken en tijdstippen meer winde vangen dan normaal het geval is kom je waarschijnlijk al een weer stukje verder.  Dan weet je op z’n minst dat ze dáár dus langs komen. Op de grote rivieren zie je overigens dat winde ondieptes opzoekt. Bij voorkeur met riet  aan de kant. Maar ook ondergelopen uiterwaarden zijn paaiplekken wanneer het water daar hoog staat.

 

 

Nadat de hele reeks aan hitsige mannetjes voorbij is getrokken verschijnen dan toch, op enig moment, de super dikke dames..............

 

In het begin van de paaitrek zijn het vooral mannetjes die op pad gaan. Dat is meestal begin Maart. Zodra de watertemperatuur boven de 10 graden uitkomt worden dat er steeds meer. En als het water langzaam doorwarmt zullen ook de kogelronde vrouwtjes arriveren. Al naar gelang hoe die watertemperatuur zich zal blijven ontwikkelen zal uiteindelijk de daadwerkelijke paai plaatsvinden. En zoals bij vele vissoorten is het dan uiteraard onacceptabel ze dan te belagen. Bovendien eten ze tijdens de paai toch al niet.

 

 

erikdenoorman