Walden-pond

Hertenhaar karperbrokje 

 

Als je karper wilt vangen aan de vliegenhengel kun je ervoor kiezen dit met een imitatie van een drijvend hondenbrokje te doen. Ik haal ze, de hondenbrokjes, gewoon bij de Liddl. Andere supermarkten verkopen ze trouwens ook. Het werkt tamelijk eenvoudig. Op een water waar je karper kunt verwachten werp je wat van die brokjes op aanlokkelijke plekken. Als het mee zit, dikwijls met mooi weer, komen de op die brokken af en slurpen ze ze één voor één weg. Uiteraard komt ook jouw 'brok’, als die er tussen geworpen is, een keer aan de beurt. Best spannend hoewel het in feite geen vliegvissen is in de letterlijke zijn des woord. Maar ik lig daar niet zo wakker van. Het heeft me al vele bloedstollende ogenblikken, machtige aanbeten, heftige runs en dikke karpers opgeleverd. Kortom, visplezier!  

 

Geloof mij nou, Er zijn in Nederland geen zoetwatervissen die zoveel drilplezier geven dan deze rakkers. Een #8 is zeker niet overbodig!

 

Het maken van die brokjes is, als je er eenmaal een paar gemaakt heb, niet zo heel moeilijk. De volgorde van het in shape knippen is eigenlijk het meest tricky. En daar gaat het bij de meesten fout. Op de onderstaande foto's kun je het stap voor stap zien. Ook zie je dat ik een stukje opvallend antron mee op bind. Dat zorgt ervoor dat ik mijn brok tussen die andere drijvende brokken snel kan herkennen, verder heeft het geen nut, de meest brokken zijn bruin/grijs. Het mooiste is als je hertenhaar in die tint hebt. Verder heb je dus fel gekleurde antron nodig, een stevige haak (maten 4-6-8) en een heel erg scherp schaartje. Succes met knippen/nabinden en straks naar ik stellig hoop met het drillen van zo'n sterke karper ! 

 

 

Zet een sterke bindraad achter op de haaksteel. Nu telkens een plukje hertenhaar inbinden en goed strak trekken waardoor de haren uit gaan staan.

 

 

Druk af en toe de haren stevig aan met biiv. een hol plastic pijpje. Als je 3/4 met haar hebt gedaan een plukje fel gekleurde antron op de haaksteel binden.

 

 

Hertenhaar blijven opzetten tot je aan het haakoog bent belandt. Je kunt dan de binddraad afbinden en verwijderen. Knip daarna als eerste de onderkant plat.

 

 

Dan vanaf het haakoog schuin omhoog knippen. Hierna de flanken van het brokje knippen.

 

 

Er blijft nu alleen nog war haar aan de achterzijde over. Als je dit ook in model knipt is de brok zoals die naar mijn idee moet zijn.

 

Ik knip de antron kort op het bolletje af om de karpers niet onnodig af te schrikken. Toch kun je de brok zo nog prima onderscheiden op het water.

 

erikdenoorman