Walden-pond

De DGRM vlieg: (ingezonden door hans W.)

 


De dwarsgestreepte rukmug is een eenvoudig vliegje met een vreemde benaming, waarmee het goed vissen is op forel en vlagzalm. Die naam is een jaar of tien geleden ontstaan tijdens een workshop vliegvissen op stromend water bij Koppang in Noorwegen. Een nog wat onervaren vliegvisser ving er laat in de middag mooie vlagzalmen mee. In de avonduren werd er groepsgewijs geevalueerd wat elke deelnemer had gevangen en met welke vlieg. De onervaren vliegvisser vertelde enthousiast, dat hij een flink aantal vlagzalmen had gevangen. Dat bleken er heel wat meer te zijn dan andere cursisten hadden geland. Natuurlijk wilden de instructeurs ook graag van hem horen met welke vlieg dat was gebeurd. Een Griffith Gnat, een F-fly, een Adams parachute, een Klinkhammer? Een ander parachutevliegje dan? Nee, nee, die waren het niet. Wat hulpeloos keek de cursist mijn kant op. Wat verrast keek ik hem aan. Een naam? Daar had ik nog nooit een seconde over nagedacht. Nee, een naam had het vliegje niet. Overmoedig geworden door een paar biertjes fluisterde ik hem baldadig toe: “DGRM - dwarsgestreepte rukmug”! Hilariteit in de groep natuurlijk, maar daarna kwam het vliegje niet meer van die naam af.

 

 

Hans in actie op water waar hij de DGRM graag inzet bij het vangen van fraaie vlagzamen. En met resultaat zoals je kunt zien.

 

Sfeerplaatje van een bindsessie tijdens de workshop vliegvissen op stromend water te Koppang (N).

 

Het vliegje is ontstaan tijdens vliegvissen op stevig stromend water in Noorwegen. Er was een vliegje nodig, dat een flink drijfvermogen moest hebben en tegelijk goed zichtbaar moest zijn. Natuurlijk kon een parachutevliegje dan uitkomst bieden, maar het moest ook anders kunnen. Het werd in eerste instantie een wat langwerpig bruin vliegje met een slag of 8-9 bruine hackle aan de voorkant; bovendien kwam er een vleugeltje en een staartje aan. Dat vliegje dreef heel goed en het ving redelijk. Toch was het vliegje niet goed, want tijdens werpen en binnenstrippen draaide het om een of andere reden enorm rond zijn as. Dat veroorzaakte irritant kringelen van het gebruikte tippet. Het staartje ging er af; dat was een verbetering. Wat overbleef was een erg goed drijvende vlieg, die toch wel wat erg drijvend was.

 

Een prototype van de vlieg. Er volgde nog wat wijzigingen voordat het ultieme exemplaar geboren werd.

 

De foto hierboven laat zien, dat het een vette, dikke vlieg was... In verband met dat draaien kwamen er wat minder wikkelingen en werd de hackle aan de onderzijde van het vliegje praktisch plat geknipt. Weer een verbetering; nu dreef het vliegje wat dieper in het water. Daarmee werd het vliegje ietwat minder goed zichtbaar, maar het geheel beviel beter. Het vleugeltje verhuisde van het midden van de haak naar direct achter het haakoog en het werd wat dunner. Het zorgde er wel voor dat het vliegje goed zichtbaar bleef. De combinatie van dat vleugeltje met de rondom hackle was niet erg logisch. Daarom werd niet alleen de hackle aan de onderkant bijgeknipt, maar ook aan de bovenkant. Daarmee zijn we dan aangeland op wat nu de DGRM is.

Hoewel er ongetwijfeld veel mooiere patronen te bedenken zijn is het vangresultaat, met een op deze wijze gebonden DGRM, ronduit super gebleken.

 

Hans inspireerde mij ook tot het maken van een voorraad DGRM's. Zoals je ziet laat ik het vleugeltje juist iets naar voren staan.

 

Het vliegje is zijn leven begonnen met een bruin lijfje, een bruine hackle en een wit vleugeltje. In de praktijk blijkt het een uitstekende vanger te zijn. Zelfs wanneer andere vliegjes het laten afweten... Natuurlijk is het niet "De Vlieg", maar het is goed om dit vliegje in je vliegendoos te hebben. Strikt genomen is het een eenvoudig en vrij grof vliegje, maar het doet om een of andere reden waar je het voor maakt. Na een bruin begin zijn er varianten gekomen met een grizzle hackle, een geel of groen lijfje of een andere kleur vleugel. Natuurlijk kan het aantal wikkelingen van de hackle aangepast worden al naar gelang je meer of minder drijfvermogen wilt hebben. 

 

Stap 1: haak Tiemco TMC 103 BL no 14 (of iets soortgelijks)


Stap 2: kies bruin binddraad 06

 

Stap 3: zet een basis wikkeling


Stap 4: bruine hackle opzetten bij haakbocht


Stap 5: zet wit vleugeltje op bij haakoog (foto)


Stap 6: wikkel dun bruin lijfje (Flyn rite #28 Dark reddish brown ) van haakbocht naar haakoog


Stap 7: wikkel hackle naar haakoog met vijf, zes slagen


Stap 8: zet hackle daar vast en knip restant weg


Stap 9: buig vleugeltje ietwat naar achteren, zet het vast en knip het op lengte
alternatief: buig vleugeltje wat naar voren, zet het vast en knip het op lengte


Stap10: bindt af en lak

 

In de praktijk gebruik ik dikwijls de bruine versie; als er veel zon op het water staat ook wel een geelachtig lijfje met glitters er in. In het voorjaar vis ik hem op haakmaat 12 en 14; in het najaar op haakmaat 14 of 16.  Kortom, er kan gevarieerd worden naar eigen smaak en noodzaak.

 

Hans W.