Walden-pond

Tour de gemeente. (ingezonden door Henk H. - Kermit )

 

Vandaag had ik het geluk dat ik met dit fantastisch mooi weer een ADV-dag kon opnemen. Thuis zijn de klussen grotendeels voorlopig gereed, dus ik kon het grootste deel van mijn vrije dag besteden aan vissen. 

Omdat ik niet zo iemand ben die graag exact wil weten waar anderen die grote vis gevangen hebben, het liefst met lengte en breedte graag er bij, omdat men een onbetwistbare drang heeft om te veel en vaak moeten scoren op social media etc. met monstervangsten. 

Vandaag had ik nou toevallig een scoringsdrang om juist op onbekende watertjes bij mij in de gemeente midden Drenthe te gaan vissen. Tijdens mijn vele fietstochtjes die ik alleen of met mijn vrouw maak, komen we soms langs de meest fantastische kraakheldere watertjes waar nooit een hengelaar gespot wordt. Lekker pionieren dus op onbekende watertjes. En als ik daar een paar mooie vissen weet te vangen, dan behaal ik al de maximale score in no-time! Een vis(je) vangen is voor mij al snel prachtig, aantallen en grootte zijn voor mij vaak bijzaak, lekker struinen, planten, vogels, insecten kijken en de kop even leegmaken zijn voor mij belangrijker dan dat ik met mijn tronie ergens met een mega-vis sta te pronken. Natuurlijk, als ik zo’n kans krijg, dan laat ik hem zeker niet lopen!

 

Oké ik dwaal af van het onderwerp… Het zijn juist van die watertjes die een verrassend goed visbestand kunnen herbergen! Denk hierbij aan vooral blank en ruisvoorn, karper, brasem en zeelt. En als je deze vissoorten daar aantreft, dan heb je voor het najaar al weer een potentiele top snoekstek te pakken! 

 

Mijn start was eerst bij het Oranjekanaal bij Orvelte, omdat daar vaak wel een visje te vangen is in de vorm van karper of voorn, echter dit maal zonder succes.

 

 

Dan maar door naar de volgende stek, een sloot midden in de landerijen, kraakhelder alsof je in een aquarium keek! En, jawel! Er zwom vis! Niet groot, maar wel een leuk formaat, waarvan de noordelingen zeggen “maatse voorns”. De bodem is duidelijk te zien (± 1 meter diep).

 

Hier wist ik mijn eerste visjes te vangen….Missie geslaagd! (wel met een nimphje).

 

 

 Het volgende watertje leverde geen vis op, wel een water met een zeer rijk onderwaterleven aan insecten!

 

Dan maar weer door naar de laatste stek… Een water dat ik menigmaal voorbij gekomen ben, maar nooit echt de aandacht gegeven die het verdiend.

In de verte zag ik iets in het oppervlak bewegen…..

 

“Jaws” Abramis Brama Gigantica hing met een aantal soortgenoten in het oppervlak. En daar waar Brasem zit, is voorn aanwezig!

 

Grote scholen met daarin ruis/blankvoorn en baars trokken rond.

Als ik mijn droog vliegje bij zo’n school vis wierp, dan was het een strijd wie het eerst bij mijn droog vliegje kon zijn. Nadat er eentje gehaakt was, zwommen er een aantal mee totdat ik de vis uit het water tilde… en als ik de vis terug zette, dan was de school vis even uit het zicht. De laatste stek bracht mij zeer veel vissen op de kant, helaas belde mijn vrouw van waar ik toch wel bleef …was de tijd helemaal vergeten omdat we vroeg in de avond nog even weg zouden gaan.

 

 

Gelukkig had ik al veel mooie “maatse voorns” gevangen op de laatste stek.

Het was een middag waar ik veel van heb opgestoken.

  • Pionieren in je eigen omgeving loont 
  • Mijn kennis van wateren in mijn nabije omgeving is weer toegenomen, er zijn er een paar bij waarvan ik denk dat ik daar weer o.a. de grote ruisers zou kunnen vangen.
  • (Het oranjekanaal was tot nu toe mijn favoriete water als het gaat om grote ruisvoorn, en zal het ook wel blijven, maar er zijn meer stekken, waar je ze kunt vinden!)
  • Dat zelf op onderzoek gaan veel leuker is dan achter de grote meute aanlopen.
  • Er is meer moois te beleven dicht bij huis, dan je aanvankelijke denkt.
  • Dat vliegvissen toch echt wel heul gaaf is!
  • Blankvoorn op de dreuge.

 

Henk H.