Walden-pond

Iemand op een snoek zetten

 

Ik kom in mijn vliegvisleven ook regelmatig met mensen in aanraking die nog maar net begonnen zijn. Dat is altijd leuk want er valt zoveel te leren. Iets wat niet over gaat naarmate je langer vliegvist trouwens. Zelf heb ik veel van wat ik nu weet en doe te danken aan anderen. En daarom vind ik het niet meer dan logisch om op mijn beurt ook weer anderen een stukje verder op pad te helpen. Zo was het vandaag de beurt aan Bobby. Hij vliegvist nog geen jaar en heeft de ambitie om er veel meer uit te halen dan dat er nu voor hem in zit. Zijn karakter is blijkbaar zo dat hij in beginsel het zelf wil uitzoeken. Dat is een mooie eigenschap maar het kent beperkingen. Het gelukte hem namelijk niet om er, eigenhandig, achter te komen hoe je nou een snoek vangt op de streamer. Daarover hadden we het op een dag via de facebook chat. Nu kun je daar veel over chatten natuurlijk. Maar beter is het om eens mee te gaan en het te ervaren.

 

Vanmorgen togen we de polder in. Een (te) straffe wind uit de verkeerde hoek en veel teveel zon voorspelden niet veel goeds. Dat zou jammer zijn want ik had hem min of meer de garantie gegeven dat we er eentje zouden gaan pakken. In een zij-wetering begonnen we. En warempel….er volgden aanbeten! Bijna beschaamd moest ik de eerste haken. Een heel beste ook nog eens. Ik liet Bobby de vis landen. Dan had ie in elk geval het voel gehad hoe een snoek zich op een vlieghengel gedraagt. We konden de vis netjes landen, onthaken en terug zetten.

 

Een eindje verderop gebeurde het dat een andere snoek zich meermalen op onze streamers stortte. Zonder de streamer echt goed te pakken. Toen we na diverse pogingen op het punt stonden de vis maar te laten voor wat die was haakte Bobby de vis toch nog. Euforie ten top ! geen grote vis. Maar toch. De ban was gebroken.

 

Ook ik ving nog een nette snoek. maar toen Bobby even later, op de zelfde wetering, een veel grotere haakte en kon landen was de dag helemaal gered, De missie was geslaagd. Bobby had in paar uur tijd meer geleerd en ervaren dan je via een chatbox kunt overbrengen. En dat is gaaf om te doen. Ook ik kijk dan ook terug op een zeer geslaagde visdag met bijzonder fraai resultaat. Neem ook eens iemand mee zou ik zeggen. En zet hem op een mooie snoek!

 

erikdenoorman