Een dozijn winde nimfen
Het zal niet al te lang meer duren voordat de eerste windes vanuit groot water de reis ondernemen naar hun paaiplekken. Eind februari staat dit weer te gebeuren als het ten minste niet vriest. Het is een voor velen onzichtbaar gebeuren dat zich over de bodem van rivieren manifesteert. Want optrekkende windes zul je niet gemakkelijk spotten. Om ze te vangen zul je goede kennis van je water moeten aanleren. En je zult het beoogde aasje dus ook diep moeten aanbieden. Net boven de bodem om precies te zijn. En dan kom je als vanzelf op verzwaarde nimfen terecht.
Over de juiste keuze van een vangende nimf is veel te zeggen. Persoonlijke voorkeur speelt hierin wel degelijk een rol. Toch ben ik na vele jaren op een stelletje nimfen blijven hangen waar ik gewoonweg veel succes mee gescoord heb. Dikwijls heel eenvoudige nimfen. Ze hebben een paar dingen gemeen. Ze zijn fors, haak 8 is het gemiddelde formaat, en ze zijn verzwaard met in elk geval looddraad en vaak met een goudkopkraal. De verschillen zitten ‘m meer in kleuren en het gebruikte bindmateriaal.
Over deze unieke vroege voorjaarsvliegvisserij op deze mooie sportvis kom ik later beslist nog terug. Maar het is nu de tijd om je doos met wat nimfen te vullen. In mijn geval noodzaak. Ik vis namelijk op water met een zeer onregelmatige bodem. En dat levert helaas de nodige vastzitters op. Soms kun je op een middagje zomaar 10 nimfen kwijt raken. Maar ik vind dat niet erg want zoals je vast al wel bemerkt hebt is het voor mij geen straf er veel te binden. Uit mijn eigen selectie heb ik 12 nimfen gehaald en op de foto gezet. Dat geeft jou in elk geval een inkijkje in mijn vliegendoos en wellicht inspiratie om na te binden.
To be continued
erikdenoorman