Walden-pond

Abramis, een fijne brasem nimf

 

 

 Het gericht bevissen van grote brasem ken teen wisselende belangstelling. Ik ken vliegvissers die bij het woord brasem al de gordijnen in schieten. Luie dweilen, slijmjurken noemen ze deze vis. Anderen hebben er geen probleem mee en weten de kracht van deze vissen, vooral in het voorjaar en op stromend water, zeer te waarderen. Tot die laatste groep behoor ik ook. Brasems van tot wel dik in de 60 cm. Zijn kilo’s zware vissen die vechten voor wat ze waard zijn. Geholpen door hun omvangrijke platte lijf zetten ze zich schrap op de stromingen en blijven ze lekker diep nukken alvorens je ze in het zicht krijgt. Oh ja, ik heb brasems gehaakt die zelfs lijn namen!

 

 

Nu in het vroege voorjaar zijn ze denk ik op hun sterkst. Het lijkt wel of ze hun krachten hebben gespaard om straks aan de paai te beginnen. De mannetjes voelen ruw aan, hebben de kenmerkende paaipukkels op de kop en hun lijf en zijn beslist niet slijmerig. De vrouwtjes blijven mooi glad en zijn verreweg het dikst nu vanwege het vele kuit dat ze meedragen. Paaien doen ze overigens zo rond het einde van april.

 

Ik bevis brasem graag met fluornimfen. Daarbij is fel oranje op de één of andere manier favoriet bij mij. Waarschijnlijk vanwege het feit dat ik er al zoveel op gevangen heb. Het kan maar zo zijn dat jij een andere favoriete kleur hebt. Jaren geleden bracht ik eens een ribbing aan op zo’n nimf. Zoiets is ongetwijfeld al wel eens eerder bedacht maar voor mij  was het nieuw toen. En, puur omdat ik het mooi vind, doe ik dat nog steeds. En gek genoeg alleen bij nimfen die ik denk te binden voor juist de brasem. Al zullen de grove voorns die eerdaags ook komen optrekken ‘m niet links laten liggen. Ik bind de nimf op een loodverzwaarde haak 10 die ik ook nog eens voorzien heb van een tungsten of messing kraal. Want deze nimf moet natuurlijk diep aangeboden worden. Het body materiaal is fluor floss of een synthetische variant hiervan. Geribd met, zoals eerder gezegd, een pauwenherl. Ook de thorax van deze eenvoudige nimf is gewoon van pauw.

 

 

erikdenoorman