Afgepaaid
De windes hier in de regio hebben hun jaarlijkse plicht voldaan. De paai is voorbij, het water lijkt verlaten. Geen geplons meer bij de stuwen, geen kolken in het water, geen windes meer naar het lijkt. Maar dat is maar ten dele waar. De optrekkers uit de randmeren zijn in elk geval weer terug. Gek genoeg heb ik nooit terug kerende windes gevangen benedenstrooms. Het lijkt er op dat ze, na de daad, geen honger hebben en alleen maar terug willen naar waar ze vandaan komen. Onzichtbaar, onpeilbaar. Ja bijna geheimzinnig.
Het seizoen was tamelijk bijzonder. Vooral omdat het maar niet warm werd. Tot laat in Maart speelde nachtvorst parten. Het water wilde maar nauwelijks opwarmen. Desondanks is er redelijk gevangen. Wat eigenlijk vooral opviel, maar er waarschijnlijk weinig mee te maken heeft, was de absurde hoeveelheid roofblei, waaronder een paar hele beste, die zich aan de red tag nimf vergrepen.
Na de paai volgt er meestal een periode waarin er weinig gebeurt. Het is dikwijls nog te fris om de paaitrek van voorn en brasem op gang te krijgen en de windes die, als standvis, in de Gelderse vallei voorkomen laten zich niet of nauwelijks zien. Op enkele plekken na. Ik prijs me gelukkig een paar van die plekken te kennen en zet daar nu mijn zinnen op. Eerst nog met natte vliegen in de hogere waterlagen en aanstonds, als het echt warmer blijft, op de droge vlieg.
Het is dezelfde periode dat ook de windevisserij op de grote rivieren zijn aanvang neemt. De Lek, de Rijn, de Waal, de Maas, de Merwede…… Stuk voor stuk wateren met super grote windes. Je vindt die windes daar op ondiepe stukken tussen de kribvakken, in de buurt van veerboten en op plekken waar riet staat. Veel observatie is nodig om deze plekken in kaart te brengen maar de visserij kan zeer lonend zijn. Het kan aan mij liggen aar mijn beste resultaten zijn toch vrijwel altijd bij warm en zonnig weer. De vroege ochtend en late avond verdienen de voorkeur.
De zware nimfen kunnen nu in de doos blijven. Vliegen die ik vanaf midden april inzet zijn o.a. de befaamde natte Patrick, kleine wooly buggers, nat en droog geviste palmers en de dwars gestreepte rukmug ( ja die ik ook voor vlagzalm gebruik, maar dan 1 of 2 haakmaten groter). Maar ook andere vliegen , mits fors ( haak 6-8-10), kunnen zeer goed vis opleveren. Ook hier geldt dat je eigen voorkeur in een vlieg waar je vertrouwen in hebt bepalend kan zijn. Zo ken ik iemand die heel goed vangt (en zweert bij) Daddy Longlegs. Juist ja, langpootmuggen.
erikdenoorman