Walden-pond

Craftfur prooivisje

 

Dat roofvis kleine vis eet is een open deur intrappen natuurlijk. Vliegvissers bedienen zich, als het om imitaties van prooivis gaat, met streamers. Ze zijn er in ontelbare soorten en maten. Sommigen ervan lijken in het geheel niet op een echte prooivis. Neem alleen al de bonte kleuren waar we onze snoekstramers mee maken. Door hun beweging en actie weten ze toch rovers tot een aanbeet te verleiden. Maar niet altijd. Soms moet een prooivis echt op een vis lijken. In enkele gevallen zelfs precies op het visje dat de rover die dag op zijn menu heeft staan. Al het andere wordt dan gewoonweg genegeerd. Kleur en formaat dienen dan zo exact mogelijk benaderd te worden en bovendien moet het dingetje ook nog zoveel mogelijk bewegen als de echte.

Gelukkig is het maar zelden dat het in alle details moet kloppen. Maar als je dan toch eens streamers gaat maken, maak er gerust eens wat met in je achterhoofd het beoogde prooivisje voor jouw water en omstandigheden. Mijn craftfur imitatie is grove imitatie van een klein prooivisje dat je vrij algemeen in zoet en zout water tegen komt. Glimmend, beetje transparant, grijs/zilverkleurig en opvallende oogjes. Zou zowel een alvertje, spiering, haringachtige als een klein voorntje kunnen voorstellen. De keuze om o.a. Craftfur te gebruiken zal er voor zorgen dat in het water dit 'visje er bewegelijk uit 'gaat zien.

 

Craftfur, wat roze/rode dubbing en wat UV dubbing zijn, samen met twee plakoogjes, het benodigde bindmateriaal. De eenvoudige bindstappen zie je op onderstaande foto's. Het exemplaar dat ik hier als voorbeeld maakte is bedoeld voor zout water en daarom op een zoutwaterhaak ( maat 8) gebonden.

 

 

Maak van de roze/rode dubbing, net voor de haakbocht een bolletje. zet daarna aan de bovenkant een toefje grijs craftfur op.

 

 

Hierba aan de onderzijde een toefje UV materiaal opzetten. Herhaal het opzetten van craftfur en UV tot je bij het haakoog beland.

 

Nu resteert alleen nog het opplakken van de oogjes en het kopje even in de epoxy of bug bond zetten

 

erikdenoorman