Walden-pond

F22 vlokreeftje

 

Ik vind de Gamakatsu F22 een heel fijne haak om een vlokreeftje op te binden. Een kreeftje is geen insect maar wel een in veel water voorkomend mini garnaaltje dat je zowel in zoet brak als zout water kunt aantreffen. Er zijn meerdere soorten en formaten van. Ik kies niet voor de wetenschappelijke aanpak maar voor een bindmethode die de lading denkt. Ervaringen en vangsten zijn voor mij het bewijs dat je de plank met dit exemplaar zelden mis slaat. Deze kreeftjes zijn immers grauw van kleur ( zandkleurig, grijs, olive, bruinachtig) niet al te groot (haak 8-10-12) en wemelen van de pootjes en sprietjes.

 

Die gegevens hebben ertoe geleid dat mijn succesvolle vlokreeftimitatie gemaakt kan worden van ruige dubbing, een olieachtig dekschildje, een grizzle veertje en een kromme haak. Precies, de F22. Maar een gewone caddis haak kan ook hoor. Die haak wordt, om het afzinken te bevorderen, wel verzwaard met enkele slagen dun looddraad.

 

 

Nadat je de looddraad op de haak gezet hebt maak je van grizzle fibers een staartje zoals op de foto. Dan zet je een stukje 16./00 nylon en een stripje van ca, 4/5 mm brede folie op.

 

 

Maak een lijfje van ruige dubbing, mooi is het als te twee kleurtjes gebruikt. Als dat klaar is breng je de folie over het lijfje heen en zet dat vast bij het haakoog. Restanten kun je uiteraard weg knippen.

 

Met het stukje 16/00 nylon rib je het garnaaltje. daarna kun je met een dubbing naald de dubbing er nog wat uit pulken.

 

Het eindresultaat nadat ie even in een kopje water ondergedompeld is geweest om het levendige effect wat beter te tonen.

 

Vlokreeftjes kun je inzetten op diverse soorten vis. Ik heb er o.a. voorn, winde, (zee)forel, pollak (!) baars, makreel en fint mee gevangen. Ik vis het kreeftje telkens met een kort rukje binnen. Daarna weer even laten afzinken en wederom zo’n kort rukje. Maar ook een passief aangeboden vlokreeftje dat op de wind of het tij afdrijft kan soms genadeloos hard gepakt worden.

 

erikdenoorman