Walden-pond

Snelbinder van de week 48

 

Dit is een bijgewerkte versie van de eerder op mijn website ( maar door een hacker verdwenen) serie vliegen die bedoeld was en is voor beginnende binders. Zowel de manier van binden als het gekozen materiaal zijn laagdrempelig. De serie was destijds zeer succesvol. Naar bleek niet alleen voor de beginners. Ik heb de originele tekstbestanden weer gevonden en zal regelmatig een snelbinder uit de archieven halen om nogmaals, nu met betere foto's, online te zetten. Veel bindplezier en inspiratie!

 

Recycle buzzers

 

Het vissen met buzzers, muggenlarven dus, is moeilijker dan je denkt. Deze tamelijk statische, maar zeer spannende, manier van vliegvissen kan echter zeer effectief zijn op forelreservoirs. Sommigen hebben het zelfs tot een ware kunst verheven. Er is een hoge mate van concentratie voor nodig. Vooral de opbouw van de, vaak lange, leader en het werpen ermee vergt kunt en vliegwerk maar is zeker goed mogelijk. In groot Brittannië is deze viswijze op stilstaand water groot geworden en je hoeft er de Flyfishing and Flytying maar op open te slaan om er steevast één of meerdere reservoirpatroontjes van dergelijke buzzers in te vinden. En daar zitten vaak zeer fraaie kunstwerkjes bij waarbij een grote diversiteit aan bindmateriaal aan te pas komt.

 

Wat veel buzzers gemeen hebben is dat ze een glad en dun lijfje hebben met een dikker kopje (thorax). Ze zijn vaak geribd met een contrasterende kleur en hebben een opvallend horizontaal ‘streepje’ dat door de thorax loopt. Dit streepje stelt het in ontwikkeling zijnde vleugeltje voor en werkt waarschijnlijk ook als een tricker voor de vis. Ook dat streepje is in een of meerdere afwijkende kleuren. Omdat een buzzer zo dun mogelijk moet worden gebonden is het vrijwel onmogelijk een looddraad verzwaring op de haak toe te voegen. Om het te compenseren zijn er wel patroontjes waar een kleine goudkraal, soms zelfs onzichtbaar, in verwerkt is. Maar aan een lange dunne leaderpunt zal het gladde nimfje, zij het langzaam, wel degelijk goed afzinken.

 

Plastic tasjes zijn er in alle kleuren, maten en diktes. Je zult als snel een geschikt exemplaar vinden.

 

Als je eens wat buzzers wilt binden maar er de spullen niet voor in huis hebt dat kun je eens leuk gaan experimenteren met ordinaire plastic boodschappentasjes. Samen met wat soorten tinsel en een potje lak maak je op een eenvoudige manier  goed vangende buzzers. Je hebt nodig: 2 stripjes van 3-4 mm plastic, wat glitter en blanke (nagel)lak.Op de foto’s kun je zien hoe je deze eenvoudige maar goed vangende buzzer kunt binden.

 

 

Zet een stripje plastic en een stukje dun glitter achter op de haak. Wikkel er een dun lijfje van en rib het dunne glitter daar omheen.

 

  

Zet hierna het tweede stukje plastic op de haak. daarmee ga je de iets dikkere thorax mee wikkelen.

 

 

Breng aan weerskanten van de thorax de stukjes glitter naar het haakoog en bind de buzzer daarna af. Met de lak werk je de buzzer mooi glad af.

 

Het resultaat zal er uiteindelijk zo gaan uitzien en is ruim voldoende om een mooie forel tot een aanbeet te verleiden.

 

erikdenoorman