Walden-pond

Deep en emergent Sparkle Pupa                                                      

 

 

Twee vliegen dit maal. Of, eigenlijk ééntje. Het betreft een sparkle pupa. Een pop imitatie dus. Oorspronkelijk bedoeld als imitatie van een caddislarve cq pop in de problemen. ( bron: The Anglers Sedge - Taff Price ) Een behoorlijk deel van de stijgende poppen komt niet uit. Het insect blijft “verstrikt” zitten in haar omhulsel en wordt dientengevolge een makkelijke prooi voor de azende vis. Het zal gerust zo zijn. Zelf denk ik dat de vissen er sowieso een aantrekkelijk hapje in zien. Feit is dat met de drijvende (deep) en de stijgende/drijvende (emergent) versie soms heel mooie vangsten te maken zijn. Ook als er eendagsvliegen hatchen kan ik je uit eigen ervaring meedelen. Nadat ook ik deze vlieg op een goeie dag ontdekte en ging binden heb ik ‘m overal waar ik kwam getest. Voor wat betreft de Nederlandse en buitenlandse mogelijkheden is er overdag’s goed voorn, winde, forel en vlagzalm te vangen met de zinkende versie en kan de drijvende prima resultaat opleveren in de late uurtjes van een mooie zomeravond. Het simpel te maken vliegje heeft iets buitengewoon vangerigs over zich. Iets wat ik soms heb bij het alleen al zien van bepaalde kunstvliegen. Het is een gevoel dat niet uit te leggen is maar dat dikwijls juist bleek te zijn aan het water. En daar gaat het natuurlijk om.  

 

 

 

Ik zal beide patronen behandelen zodat je straks zowel de drijvende als de zinkende versie kunt inzetten. 

 

 

Eerst de deep sparkle pupa dan maar. Dit is dus de zinkende versie.

 

 

1)            Zet een natte vlieghaak ( maat 18 t/m 12 ) in de vise en zet een bruine binddraad op. Verzwaar de haak daarna met lood of koperdraad.

 

2)            Bindt een toefje antron is en laat dit voorlopig even naar achteren wijzen.

 

3)            Breng nu een groene, bruine, beige rusty orange (najaar !) dubbing aan op ¾ van de haaksteel.

 

4)            Splits de antron in tweeën en vouw deze beide toefjes één voor één langs de flank van de vlieg terug naar voren en fixeer met de binddraad.

 

5)            Nu aan weerskanten wat pootjes van patrijs of dergelijke aanbrengen.

 

6)            Alvorens af te hechten nog een klein toefje dubbing tussen pootjes en de kop van de vlieg aanbrengen ( een pauwenbaardje mag/kan ook ). Whip-finishen en lakken.

 

 

 

Dan de Emergent sparkle pupa. Deze versie drijft of “hangt”in de waterfilm.

 

 

1)            Zet een droge vlieghaak ( maat 16 t/m 10 ) in de vise en zet een bruine binddraad op.

 

2)            Zet nu een toef antron net boven de haakbocht op. De ene helft wordt het staartje. 

 

3)            Breng nu op ¾ van de haaksteel een groene, bruine, beige rusty orange (najaar !) dubbing aan.

 

4)            Vouw nu de andere helft van het antron langs weerszijden van de flank naar voren en zet deze vast met de binddraad,

 

5)            Maak van paar punten van hertenhaar een klein dekvleugeltje boven op het lijfje.

 

6)            Ten slotte een klein toefje dubbing ( een pauwenbaardje mag/kan ook ) aanbrengen tussen de vleugel en het haakoog. De vlieg afhechten met een whip-finish.

 

Vis beide creaties als respectievelijk nimf (dead drift ) en droge vlieg op een dunne leader. SUCCES !!!

 

 

 

erikdenoorman