Walden-pond

Two-tone Nayat streamer 

 

Veel snoekstreamers worden van synthetisch materiaal vervaardigd tegenwoordig. En daar is niets mis mee want ze vangen ook snoek. Toch is er ook een groep streamervissers die graag met natuurlijke materialen bindt. En ook daar is niets mis mee. Met o.a. bucktail, saddle en zonker wordt immers al tientallen jaren lang prima gevangen. 

 

Twee kleuren nayathaar, bucktail en wat glitter is al wat je nodig hebt.

En geloof mij nou maar, ondanks dat dit geen high-tech streamer patroon is zijn de resultaten ermee super!

Iets minder bekend is Nayat haar. Mooi lang haar dat in de eerste instantie wat lijkt op dat van IJslande pony. Het is echter fijner en bewegelijker. En uitermate geschikt om er fraaie streamers mee te binden. Ik doe dit alweer een paar jaar en ben ervan overtuigd dat ze het mooist bewegen als je er eerst een ‘underbody’ van bucktail opzet. Dat bucktail is stijver en houdt de dunnere en slappere Nayatharen keurig in vorm waardoor ze niet gaan plakken om de haaksteel. Dus met bucktai, Nayat en wat glitter kun je aan de slag. Hoe? Nou, kijk maar even op de foto's hieronder hoe ik dit twee kleurige exemplaar bond. 

 

 

Selecteer een goede sterke en scherpe haak en zet een stevige binddraad op de steel. Bind een toef bucktail op. Daar de binddraad stevig aan te trekken gaan de haren uitstaan.

 

 

Herhaal de vorige stap maar hou achter het haakoog voldoende ruimte over, Zet nu een pluk uitgekamde Nayat aan de onderzijde op. Ik bond meteen wat glittermateriaal mee op.

 

 

Daar kun je een contrasterende pluk Nayat aan de bovenkant opzetten. De streamer kan afgewerkt worden met plakoogjes die daarna met epoxy worden behandeld waardoor je een mooi stevig kopje krijgt.

 

Het eindresultaat zal er dan zo uit gaan zien. Op zich mischien een wat saai ogende streamer. Eenmaal nat gaat er een wereld voor je open. Een streamer met dit materiaal beweegt al als je 'bij wijze van spreke' hoest. En dat vinden de snoeken wel prettig!

 

Succes met binden en vissen 

 

 

erikdenoorman