Walden-pond

Een gouwe ouwe voor de snoek 

 

 

Altijd weer een moment om naar uit te zien. De herfst is voor velen de start van het 'snoek seizoen'. Voor mij lonkt de polder dan altijd extra!

 

Uit de tijd dat snoekstreamers nog vooral van bucktail werden gebonden dateren erg veel goede streamers. Ze zijn weliswaar ingehaald door de moderne kunstvezels maar behoren nog steeds tot de toppers. Ze hebben eigenschappen die met synthetische vezels maar beperkt kunnen worden bereikt. En dat zit 'm vooral in de specifieke bewegelijkheid van dat staarthaar van een hert. Als je het combineert met konijnenbont, in de vorm van 4-5 mm. zonkerstrip(s), dan stap je minimaal 20 jaar terug in de tijd en zul je ervaren er een streamer aan te hebben die de snoek nog steeds zeer aantrekkelijk vindt. De streamer is lekker langzaam te vissen, al naar gelang de gekozen kleur ook goed zichtbaar in het water, duurzaam en ook nog eens fraai om te zien. Met recht een gouwe ouwe om in ere te houden!

 

 

Zet op een sterke en scherpe haak een staart van twee zonkerstrips. Maak daarna van witte wol een deel van het lijfje.

 

 

Zet een paar plukken bucktail strak tegen het wollen lijfje op de haak. De haren zullen wijd gaan staan. Meestal moet je nogmaals wol en bucktail opzetten om de haak te bedekken. daarna kun je wat glitter en eventueel een paar grizzleveren opbinden.

 

 

Van een contrasterende kleur bucktail zet je nu het voorste deel van de streamer op. Dan kun je oogjes opplakken en e.e.a in de epoxy zetten. In een molentje de epoxy laten uitvloeien geeft het mooiste resultaat.

 

Uiteindelijk moet het er allemaal ongeveer zo gaan uitzien. Maar om echt te beleven wat deze streamer kan moet je 'm eerst maar eens in het water bewonderen.

 

Ik vis zelf nog steeds graag met dit soort streamers en vind het bovendien leuk om ze te binden. De kleuren oranje, wit-rood en geel hebben mijn persoonlijke voorkeur. Maar dat zegt in feite niets over de vangerigheid van andere kleuren. Zo ken ik een bevriende vliegvisser die zweert plechtig bij babyroze. Als je besluit om deze streamer ook eens te binden dan kun je dat bijvoorbeeld op de hierboven afgebeelde en beproefde wijze doen. Twee dingen wil ik je nog even meegegeven. Een vers gebonden streamer moet eerst even goed nat worden om de huid van de zonkerstrips soepel te maken. Pas daarna komt de streamer echt tot leven! Het verdiend aanbeveling de streamers na gebruik even onder de kraan te spoelen met lauw water en ze dat verticaal, met het haakoog naar boven te laten uitlekken/drogen. Doe je dat niet dan gaat het zonker soms omkrullen. Oh ja, als je toch gaat binden; maak er dan minimaal twee. Je zult altijd zien dat als een streamer het goed doet dat je 'm ergens aan verspeeld. dan is het echt fijn een identieke in reserve te hebben.

 

erikdenoorman