Walden-pond

Steenvliegjes maken

 

 

 

Er zijn nogal wat patroontjes bekend voor het imiteren van steenvliegen. Vooral de vervaarlijke nimfen genieten een terechte belangstelling van veel binders. Maar ook zijn er tal van patronen bedacht om het volwassen insect na te bootsen. Ik heb er diverse van geprobeerd maar val toch steeds weer terug op dit patroontje. Gewoon omdat het goed in de buurt komt van hoe het echte insect er uit ziet en het relatief eenvoudig te binden is. Vaak zijn dat voorwaarden waardoor een patroon lang in mijn belangstelling en dus gebruik blijft. Er zijn best wel veel soorten steenvliegen. Van hele kleintjes, zoals de Needle Fly tot echt knoeperts. De meeste soorten zijn bruinachtig van tint maar er zijn ook uitzonderingen zoals de fraaie Yellow Sally die, je raadt het al, geelachtig van kleur is.

Om steenvliegen te binden zoals hier bedoeld heb je wat dunne foam nodig, wat grote hackleveren van een haan en een, voor de hackle geschikte mooie bruine (saddle)veer van een haan. Het binden gaat zoals je op onderstaande foto’s kunt zien. Ik koos voor een haakje 12.

 

 

Strip de fibers van twee hanenhackleveren. Dit worden zowel de staart als kopsprieten straks. Zet een haak (1,5 lang) in je vice en breng de sprieten op zoals afgebeeld. De dunne kant aan de zijde van het haakoog. Knip de sprieten daarna op de gewenste lengte.

 

 

Knip een stripje foam af en zet dat achter op de haak, net boven de haakbocht. Wikkel van het foam een mooi lijfje.

 

 

Pak nu wederom een grote hackleveer en breng de fibers naar achteren waardoor een dekvleugel ontstaat. Zet de vleugel op de haak en houdt deze zo lang dat de staartsprieten nog zichtbaar zijn.

 

Als laatste breng je een schikte veer op om een mooie hackle te wikkelen. Pas op dat je bij het afbinden de sprieten aan de voorkant niet weg knipt!

 

erikdenoorman