Walden-pond

                                                                                          

Leuk is het om weer een groot deel van mijn oude website terug te hebben. Hierbij een vlieg van de week van 18 jaar geleden met de originele tekst en foto's!

 

Eastern lake bugger  

 

Als vlieg van de week dit maal een bugger. In de uitvoering zoals hij gepresenteerd wordt ook wel (onder intimi) bekend als de Eastern lake bugger. Een bugger is een kleinere streamer die zeer breed inzetbaar is.

Hij imiteert visjes, garnaaltjes, leeches en zelfs grote nimfen ( zoals de damselfly). In feite alle roofvis kun je op deze zeer bewegelijke streamer pakken. Maar ook kopvoorn en winde hebben reeds meerdere malen belangstelling getoond in deze eenvoudig te maken hap. In het kader der toenemende roofblei-meldingen zeker een streamertje dat je m.i. beslist moet hebben. Laat me direct weten als je d’r eentje op vangt !

 

 

Cornelis op Eastern lake met 1 van de 97 forellen - Eastern lake buggers in de succesvolle olive/zwarte uitvoering

 

De Eastern lake bugger is dus in feite een familielid uit de, in Amerika ongekend populaire Woolly bugger serie. Het patroon is weer eens net zo eenvoudig als effectief. De gekozen materialen hebben betrekking op de olive groene variant. Maar intussen is een geheel wit exemplaar een ware topper voor makreel en zeebaars gebleken aan de spuisluis in IJmuiden. Variëren met kleur heeft, zoals ik niet vaak genoeg kan zeggen, vrijwel altijd ongekende mogelijkheden in zich.Met andere kleuren mag u het ook een bugger noemen maar dan vervalt het magische voorvoegsel “Eastern lake” Cornelis, Marco, Henk en ik vingen op een halve zondag 97 maatse wilde regenboogforellen tussen de 13 en 17 inch op vooral dit streamertje in het Canadese Eastern lake.Als je dat niet gelooft kunnen wij ons dit voorstellen. Je begrijpt dan waarschijnlijk ook niet waarom we nog steeds nazorg genieten. Deze bugger is zeker ook op Oostvoorne en in het Veerse meer een regelrechte killer. En dat is heel wat dichterbij dan Canada.

 

  • Zet een langstelige streamerhaak 8 of 10 in de vise en zet een sterke fluororanje binddraad op. Eventueel kan je ook nog een lood of koperdraad verzwaring op de haaksteel zetten.

 

  • Zet een toefje zwarte maraboe op als staart (iets langer als de haak mag best) en fixeer stevig.

 

  • Bindt een zwarte hanenhackle aan de punt in ( eerst de fibers naar de schacht van de veer strijken ) en daarna een stukje van circa 10 cm. Olijfgroene chenille.

 

  • Wikkel een lijfje van de chenillie tot circa 4 mm. Van het haakoog en bindt af. Restjes wegknippen.

 

  • Wikkel de zwarte hanenhackle nu richting haakoog en fixeer. Restjes wegknippen.

 

  • Knip uit een gootsteenkettingkje een tweetal oogjes en zet die, kruislings met de binddraad wikkelend goed vast. Nu begrijp je meteen waarom je een stevige binddraad moet hebben.

 

  • Zitten de oogjes goed op hun plek dan een fraai kopje wikkelen en paar keer goed aflakken.

 

Het hoeft geen betoog dat deze streamer op allerlei manieren te manipuleren is. Ik denk dus vooral aan kleurstelling. Witte marabou, zwarte marabou, zwarte chenille, zwarte binddraad, glitterspul, speciale messing diablo oogjes, een ribbing, geen oogjes, grizzle hackle of ander kleurige hackle enz. enz. Ook grotere en kleinere exemplaren binden vergroten de vangstradius van dit op zich heel onnozel ogend buggertje. Hoe je ‘m moet vissen spreekt voor bijna voor zich. Met rukjes dus. Je zult met verbazing zien hoe levendig dit streamertje oogt in het water. Afwisseling in rukjes doet vangen dus varieer gerust eens. Dat geldt voor elke streamer trouwens. Wil je echt eens wat anders bindt ‘m dan met een muddlerkopje en vis ‘m aan een zinkende of intermediate lijn. Wedden dat je dan wat bijzonders hebt ! Nog een allerlaatste tip dan. Last van staarthappers ? Pardoes inkorten die staart !!

 

Hoek flyfishing/tying copyright 2002