Tien tips voor een beginnende binder
Tip 1
Koop als je serieus wil gaan binden goed gereedschap. Vooral de vice is belangrijk. Daar hoef je niet perse 100-den euro’s aan uit te geven. Voor behoorlijk wat minder is er een goede vice te koop die doet wat ie moet doen. Je haakje stevig inklemmen. Alle toeters en en bellen kun je later eventueel aanschaffen als je dat nodig acht ten minste. Ik ben begonnen op een imtatie Regal vice. En geloof me. Ik ben de enige niet. Je overige gereedschapjes dienen te bestaan uit een spoelhouder, een dubbing naald, een goed scherp puntschaartje, een verentangetje en een afbindtooltje. Dat kan een zgn. Whip-finisher zijn. Maar ook een holpijpje voldoet.
Tip 2
Binden doe je vrijwel zonder uitzondering met binddraad. Het is er in diverse merken, kleuren en diktes. Ik bind verreweg mijn meeste vliegjes en nimfjes met een zwarte binddraad in de dikte 8/0. Voor grote streamers mag het dikker zijn, voor heel kleine vliegjes dunner.. Je spoelhouder moet geen scherpe randjes hebben waardoor de binddraad afbreekt tijdens het binnen. Die met een keramiek binnenvoering zijn wat duurder maar laten je draad heel.
Tip 3
Bepaal wat voor visserij je wilt beoefenen. Dat kan voorn in de polder of stadswater zijn, zeebaars, forel op de putten, snoek enz. Als je weet wat je wilt kun je je keuze van te binden vliegen/streamers en dus je bindmateriaal er op afstemmen. Zo voorkom je een enorme voorraad leuke dingetjes waar je toch niets mee zult doen.
Tip 4
Begin niet met de moeilijkste patronen. Er is tegenwoordig zoveel te vinden dat je wellicht denkt al die technieken te moeten beheersen. Dat is niet noodzakelijk. Maar het kan in een later stadium wel leuk zijn. Als je een aantal basis handelingen leert te beheersen komt wellicht de behoefte op verdieping en uitbreiding van je skills. In het begin zal je bemerken dat ook die eenvoudige vliegen prima vangen. Het is niet voor niets dat ervaren binder bij het vissen juist op die patroontjes terug vallen.
Tip 5
Sommige vliegjes worden aanbevolen op heel kleine haakjes. Het hoeft niet altijd nodig te zijn maar soms moet je wel klein vissen om te kunnen vangen. Om de vingervlugheid te oefenen kun je op wat grotere haken oefenen. Heb je eenmaal door hoe je zo’n vlieg ‘in elkaar zet’ kun je telkens een maatje kleiner proberen. Weet dat goede verlichting en een eventuele leesbril je behulpzaam kunnen zijn.
Tip 6
Schuif gerust eens bij een wat meer ervaren binder aan. Veel beter dan uit een boek of vanaf internet kunne zij je voorbinden en de kleine details laten zien die er toe doen dat hun vliegje er nou juist wel helemaal ok uitziet. Met ze mee binden kan je in korte tijd zoveel verder helpen.
Tip 7
Maak van vliegen waar je vertrouwen in hebt altijd een serie. Het is goed om telkens, zeg maar, 5 of 10 exemplaren ervan te binden. Staat mooi in je vliegendoos maar je hebt ook altijd reserve als juist die vangende vlieg ergens aan vast kot te zitten of erger.
Tip 8
Een vlieg bind je op een haak. Je zult er spoedig achter komen dat er vreselijk veel verschillende soorten/merken/formaten haken in omloop zijn. Sommige merkhaken zijn wat duurder maar bieden wel een stukje zekerheid in kwaliteit. In het goedkope segment kun je soms ook verassend goede haken aantreffen. Bekijk een haak altijd op dikte van de draad. Je kunt bijvoorbeeld lastig een goed drijvende droge vlieg binden op een haak die dik van draad is. Ook testen op buigen en breken is belangrijk. Een goede winkelier of een ervaren binder kunnen je wegwijs maken.
Tip 9
Binden kun je ook leren. Bijvoorbeeld door een cursus of op een vliegvisclub. Dikwijls hebben ze er programma’s die je stap voor stap een stukje verder helpen. Ook heeft zo’n club vaak een eigen arsenaal aan bindmateriaal zodat je gerust eens wat kunt proberen al heb je dat materiaal zelf (nog) niet in je bezit. Als je eenmaal wat wat je wilt binden en hoe dat moet kun je ook gericht materiaal aanschaffen. Ook kun je daar veel over insecten aan de weet komen.
Tip 10
Misschien wel de belangrijkste van allen. Bedenk vooral wat de vis er in moet zien. En dat is voedsel of nieuwsgierigheid. Niets meer maar zeker ook niets minder. Ze beoordelen een vlieg niet op de skills van een topbinder maar op juist dat. Het zal je denk ik verassen dat veel vliegen waarvan je wellicht denk “mwoahh” juist de vliegen worden waar je die dagen mee gaat beleven die je niet gaat vergeten. Vangvliegen noem ik dat. En laat anderen dan maar fijn lullen……
erikdenoorman