Walden-pond

Vulgata nimf, maar dan anders

 

De Noorse vliegvisser en vliegbinder Eivid Berulfsen plaatste op Youtube een filmpje over hoe hij de nimf van de Op één na grootste meivlieg in Europa bind. De Emphera Vulgata. Deze grote leerbruine eendagsvlieg is niet zo mooi als zijn grotere gele neef de Danica maar komt wel talrijker voor. Veel patronen die de nimf van dit insect imiteren zijn behalve groot ook dikwijls star. Dat wil zeggen dat er weinig beweging in de nimf zelf zit als die door het water gaat. Daar wilde Eivid wat aan veranderen. Het moest mogelijk zijn meer beweging, meer leven in die nimf te krijgen. M.i. een geslaagde missie die ook op andere nimfen kan worden toegepast

 

Hij koos daarom van veel zachter en dus bewegelijker materiaal. Nota bene van juist de zachtere haren van een haas. (Je kunt hiervoor ook konijnenhaar/dubbing voor nemen). Zowel het staartje, het lijfje als de thorax maakte hij daarvan. Dat leek mij ook wel wat en met paar heel kleine aanpassingen bond ik de nimf na. Het resultaat is zeer naar mijn zijn. Ik wil ‘m dan ook graag met jullie delen. Hieronder, stap voor stap, de door mij toegepaste bindwijze.

 

 

Zet op een 3x lange haak 10 ( ja dat is best groot) een looddraad verzwaring. Zet witte binddraad op en maak een staartje van witte hazenhaar (of konijn).

 

 

Zet daarna een dun stukje koperdraad op en maak van wat tussen duim en wijsvinger 'gewreven' beige hazenhaar een dubbing voor het dunne lijfje.

 

 

Hierna rib je het lijfje met de koperdraad. Vervolgens bind je een stripje uit een kalkoenveer op. Dat wordt straks het dekschildje.

 

 

Van de eerder gemaakte beige dubbing breng je nu de thorax aan. Van fibers van wat zachte hennenveren creëer je aan weerkanten pootjes.

 

Als laatste vouw he het dekschildje over de thorax en kun je de nimf afbinden. Eventueel nog wat dub uitpulken met je dubbingnaald. Een drupje bond op het schildje maakt het naar mijn idee pas helemaal af.

 

Dit insect komt overigens steeds vaker voor in ons eigen land. Het volwassen insect hatcht al vrij vroeg in het voorjaar. Zo rond mei. Soms begin juni als het lang koud bleef. De nimfen tref je het hele jaar door aan. 

 

erikdenoorman