Walden-pond

Pro garnaal

 

Een garnaal is een universeel aasje voor op het zoute water. Dat wisten velen je al te vertellen. Zo mogelijk nog meer mensen hebben een garnaalpatroon aan de digitale wereld toegevoegd. De garnaal die ik hier presenteer is daar geen uitzondering op. Het patroon is ongetwijfeld ontstaan uit details van vele andere, reeds eerder bedachte, garnalen en is daardoor alleen al weer uniek waarschijnlijk. Had de wereld van het vliegbinden vroeger nog talloze intrigerende geheimen, anno 2020 lijkt alles al eens de revue gepasseerd te hebben.  Ik had er dus voor kunnen kiezen één van de vele, reeds bestaande, patronen na te maken. Maar net als vele binders wilde ik toch iets waar mijn eigen smaakje aan zou zitten.

 

Het doel was een zandgarnaal te binden. Niet de meest fancy garnaal die er is. Een beetje grauwe kleur heeft ie. Maar wel eentje die aan de kust van de lage landen talrijk is. De primaire bedoeling is er zeebaars, makreel, fint mee te vangen. Maar ik sluit niet uit dat deze garnaal ook aan de Noorse kust zeeforel, pollak, koolvis en diverse andere soorten zou kunnen enthousiasmeren. Ook aan de Deense kust zou het best eens een goede keuze kunnen zijn voor de zeeforel.  Het werd een combinatie van haas, konijn, eland, nylon draad, wol en een kant en klaar dekschildje dat door de firma Pro Sportfisher op de markt werd gezet. Die schildjes heb je in nog veel meer kleuren zoals je kunt zien. Hoe deze garnaal tot stand kwam kun je op de rest van de foto’s zien.

 

 

Zet een zoutwaterbestendige haak in je vice en breng een 6/0 binddraad op. Maak op de achterzijde van de haak een 'staart' van elandharen.'( In feite is dit juist de kop van het beestje)

 

 

Hierna kun je van konijnenbont (naturel) een kraagje maken.  Vervolgens maak je het lijfje in vorm doormiddel van wat gewone wol om de haaksteel te wikkelen. Tegelijkertijd bind je een stukje 20/00 nylon in dat je naar achteren laat richten.

 

 

Nu kun je de hazendubbing ( het liefst zo grof mogelijk) opzetten over de lengte van de haaksteel. Het haar aan de bovenkant dien je weg te knippen. Het dekschildje zet je vast met de binddraad net achter het haakoog.

Als laatste rib je het lijfje met het 20/00 nylon waarna je de garnaal kunt afbinden. Zelf vind ik het mooi het schildje nog een laagje lak mee te geven.

 

erikdenoorman