Walden-pond

Poor man’s tubefly

 

Dat tubeflies alleen maar werden gebruikt in de vliegvisserij op zalm en zeeforel  is al lang verleden tijd. Je kunt namelijk ook heel fijne streamertjes op tubes bouwen. Van hele kleintjes tot grote exemplaren voor snoek en exotische zoutwatervissen. Voor het hele scala aan roofvis dus. Er is machtig mooi en uitgekiend materiaal te koop om tubeflies mee te maken. Om daar meer van aan de weet te komen kun je zelf wel even rond gaan neuzen op Youtube of Google.

 

Ik koos ook ditmaal voor een eenvoudige en betaalbare manier om goede tubeflies te maken. De basis is 2 of 3 mm. messing pijp die je gewoon bij een ijzerwinkel of hobby zaak kunt kopen. Ik betaalde slechts €1,95 voor een hele meter. Genoeg voor een beste partij tubeflies. Met een dremel sneed ik de buis op in diverse lengtes. Dit al naar gelang de grootte die je wenst natuurlijk. Belangrijk is dat je je het messing buisje dat je hebt afgeslepen goed polijst. Je wilt immers niet dat een scherp kantje of een braampje je lijn breekt. Ook om te polijsten kun je de prima dremel inzetten.

 

De vlieg die ik als voorbeeld bond heeft een buisje van 3,5 cm. Op de achterkant dien je een stukje siliconenslang te schuiven. Hier komt straks de haak in. Bij de witvisafdeling van je hengelsportzaak tref je het. Soms zelfs in kleurtjes. De rest van deze tubefly is opgebouwd uit gele wol, zwart rvs staaldraad, restjes rode en gele bucktail en een spaarzaam glittertje van sparkleflash. Bucktail is een wat hardere haar die er voor zorgt dat je vlieg volume blijft houden. Zachter haar kun je ook toepassen maar ik zou dan toch altijd eerst een laagje bucktail opzetten en pas daarna het zachtere haar ( poolvos, wasbeer etc).

 

Om een tube op/in je vice te zetten zijn er diverse tooltjes te koop. Er zijn zelfs speciale vices waar je alleen maar tubeflies op kunt binden. Een handig en relatief goedkoop tooltje is die van Pro-flyfisher. Maar door een stevige stopnaald in de bek van je vise te zetten kun je ook aan de bak. Wel even kijken of de diameter van die naald matcht met de inwendige diameter van je buisje natuurlijk.

 

 

 

 

Maak eens wat fel gekleurde tubes voor o.a. baars en regenboogforel. Voor het zoute kun je wit en blauw of zo toepassen. Zwart is ook mooi en heel universeel toepasbaar. Je voelt ‘m al aan. Er zijn heel veel variaties mogelijk. Plastic tube kan natuurlijk ook. De vlieg is dat uiteraard lichter van gewicht en zal hoger door het water gaan. In de praktijk pak ik echter vaak messing omdat een beetje gewicht de streamer doorgaans makkelijker daar brengt waar ik 'm wil. Zeker op stromend water.

 

erikdenoorman