Walden-pond

Houten vliegjes

 

In Noord Europa worden al tijden lang kunstvliegen gemaakt van hout. Balsahout om precies te zijn. Een uitermate lichte houtsoort die, dien ten gevolge, drijft als een kurk. Het zelfde hout als waarvan men dobbers maakt. Dat zegt genoeg. Het is bovendien een zachte houtsoort die met een hobbymesje makkelijk in vorm te krijgen is en zich met een schuurpapiertje fijntjes laat modelleren. Ik wil niet beweren dat balsahout dus het materiaal is waarop een ieder heeft zitten wachten. Noch dat dit het ultieme vliegbinden is. Maar wil je er zeker van zijn een onzinkbare vlieg te maken dan is dit zeker een interessante optie om eens uit te proberen. Je kunt er prima vangende vliegen mee maken. Vliegen die nu eens niet iedereen in zijn doosje heeft.

 

Balsahout koop je in diverse diameters bij een goed gesorteerde hobbywinkel.  Met twee voelsprieten van elandhaar en een bruine hackle maakte ik er een sedge van.  Balsa wordt ook vaak gebruikt om kevertjes en torren te binden. Ook bijen en wespen trouwens. Tip: deze goed drijvende vlieg is ook zeer geschikt als indicatorfly om een nimfje te presenteren!

 

 

Zet een haak in je vice en lijm daar het stukje balsahout, dat je hebt voorzien van een inkeping op. Hierna kun je naar eigen wens snijden en schuren.

 

Kleur het balsahout in de door jou gewenste kleur en lak het resultaat 2x goed af. Hierna monteer je twee voelsprieten van bijv. elandhaar.

Ten slotte zet je een hanen hackleveer op die je een aantal slagen om de haaksteel wikkelt. De vlieg kan dan afgebonden worden en is gereed voor avontuur.

 

erikdenoorman