Walden-pond

Brush peeking caddis

 

Een van mijn favoriete naturals voor wat betreft nimfen is de peeking caddis. Deze tamelijk natuurgetrouwe imitatie van een in een kokertje levende larve van de caddis ( sedge/kokerjuffer) heeft me in zowel binnenland als buitenland namelijk al heel wat vis opgeleverd. Jazeker, ook in Nederland. Met name winde is er verzot op. Je kunt ze daarvoor vrijwel het hele seizoen succesvol inzetten. Dat in het buitenland vlagzalm en forel ze op het menu heeft staan is allang geen nieuws meer.

 

 

Omdat ik van simpele technieken hou maak ik voor deze nimfen altijd eerst wat dubbing brushes van hazenhaar of zo. Ik kies meestal voor een zandkleurtje. Met behulp van dun koperdraad en een gemodificeerde neustrimmer van Blokker is dat zo gepiept.

  

  

 

Op een sedgehaak 10 of 12 zet ik eerst 18 slagen looddraad van 0,6 mm*. In doorsnede. Daarna zet ik een kraaltje* op dat ik met een drupje watervaste secondelijm aan het lood verbind. Dan kan zowel het kraaltje als het lood niet gemakkelijk meer van zijn plek. Net boven de haakbocht zet acht achter het kraaltje een stukje chenille op in de kleur olive. Voorstellende het uit het kokertje glurende larfje. Het puntje van de chenille smelt ik iets met een aansteker zodat het niet afrafelt. Van een zacht hennenveertje, dat ik net achter de kraal op het lood monteer wikkel in in twee slagen een serie pootjes. Beduidend meer pootjes dan in het echt maar geloof me, het effect is precies zoals ik het wil zo. Als laatste monteer ik de dubbing brush die ik vanaf de pootjes tot aan het haakoog wikkel en daarna afbindt. Na eventueel iets bijknippen laat ik wat dunne Bug-bond op het kokertje vloeien dat ik met het ultra violette lampje laat harden. Zo blijft deze nimf lang intact. Ook na meerdere forellen.

 

* al naar gelang het gewenste gewicht van de nimf kun je een kunststof/messing of tungsten kraaltje kiezen. Ook dunner looddraad is natuurlijk een optie.

 

erikdenoorman