Walden-pond

Softy Variant

 

Walter R. uit Noord Holland is vooral een begenadigd nimfvisser. Menige vlagzalm in Oost Noorwegen heeft het, letterlijk en figuurlijk, met hem aan de stok gehad. Hij heeft het vissen met nimfen flink doorontwikkeld tot een uitermate productieve manier om veel, vreselijk veel, vis te vangen op plekken waarvan ik zou zeggen: “mwoahh, het ging wel redelijk vandaag”. En aangezien Walter een bescheiden mens is vond ik dit toch wel even iets om te vermelden.
Het wil niet zeggen dat hij alleen maar met nimfen vist. Sterker nog. Als ze het droog doen dan zie je hem ook goed vangen met een emergertje dat hij de naam Softy gaf. Ik heb het hem nooit gevraagd maar ik weet zeker dat het te maken heeft met de CDC die deze emerger een softe uitstraling geeft.

Op de internationale website van Kvennan camping aan de Glomma zegt Walter over deze emerger: " The Softy; so called by a friend of mine. It's basically a pupa emerger with a very low profile. The fish trust the silhouette and take this fly with great confidence, while higher floating flies are rejected ”  


Tja, dan kan ook ik er, al was het alleen al om nieuwsgierigheid, niet onderuit om er ook een paar van te maken. Maar CDC gebruik ik maar bar weinig. Ik heb er ook niet al te veel van in mijn materiaalcollectie. Dus ging ik met de tot mij beschikbare en vertrouwde middelen aan de bak. Niet met de intentie er een betere Softy mee te maken. Nee, hooguit een andere. Als vanzelfsprekend in mijn manier van binden kwam er dus (grijze) antron aan te pas. Maar ook snowshoe rabbit. Enfin, het resultaat en de manier waarop het een en ander tot stand kwam zie je op de stap voor stap plaatjes.

 

 

 

          

Een 'noorman variant' op de Softy van Walter dus. Maar wel met alle en oprechte respect naar het idee van hem. Ik weet dat hij het helemaal niet erg vindt dat ik deze variant maak. Sterker nog, Walter is lid van onze club en we delen en waarderen elkaars ervaringen optima forma. Toch gebeurt het me (te) regelmatig dat ik door anderen terecht gewezen wordt op allerlei onbenulligheden. Zo zou iets al eens bedacht zijn geweest door…. Of is het gejat van…. Merkwaardig hoe krampachtig sommigen zich in de wereld van het vliegbinden bewegen. Wat we allemaal willen is vangende vliegen. Honderdduizenden, zo niet miljoenen vliegvissers op deze aardkloot zijn daar op hun eigen wijze mee bezig. Niet ondenkbaar dat iets al eens bedacht is toch? Misschien zelfs deze Softy wel….of de variant die ik ervan maakte. Who cares ?

Dus, om iedereen in waarde te laten, hierbij alle eer en dank aan alle pioniers die ons voor gingen in de anonimiteit of bekendheid. Dankzij hen, het internet, en de huidige generatie binders is geen patroon meer uniek, geheim of exclusief. Voorwaar een mooie zaak!

 

erikdenoorman