Bibio’s maken
Bibio’s zijn slordig vliegende insecten die verwant zijn aan de mug. Tweevleugeligen dus. Dat slordige vliegen wordt ongetwijfeld veroorzaakt door de 'slungelpoten' die voor dit insect zo kenmerkend zijn.Je treft ze in Nederland medio april-mei soms massaal aan. Dat zijn de zwarte exemplaren, de Bibio Marci. De vis is er verzot op. Legendarisch is bijvoorbeeld de bibio hatch op het Oostvoornse meer. Ik heb het daar zelf eens mogen meemaken hoe de grote forellen ze achter elkaar van het wateroppervlak hapten. Een geweldig gezicht. Vooral als op enig moment jouw imitatie gepakt wordt natuurlijk. Maar ook in polders, aan de grote rivieren enz. komen bibio’s soms in grote getale voor en zetten daar o.a. voorn en winde aan een schranspartij. Absoluut een vliegje om dan bij je te hebben dus.
Er zijn heel veel patronen bekend voor het maken van een vangende bibio imitatie. En wie zegt dat een eenvoudige zwarte palmer ook werkt geef ik direct al gelijk. Want dat is een onomstotelijk feit. Maar veel binders willen toch net even wat meer detail toevoegen om dit nogal saaie insect tot leven te brengen. Ik ook. En het patroon wat ik al jaren succesvol inzet wil ik dan ook graag presenteren. Ik heb overigens gekozen voor de variant met oranje rode pootjes die ik in september soms massaal aantref in Noorwegen. Want ook daar heb je bibio’s dus. Dat betreft dan de bibio pomonae. Qua bindtechniek maakt het geen verschil of je nu de ene of de andere soort bindt. Maar deze variant is net even iets fotogenieker.
Hiermee moet het lukken. dun zwart foam, witte antron, oranje rode en zwarte hackleveren en langstelige haakjes 12.
Zet op 2/3 van de haaksteel een stripje dun zwart foam en wikkel daar vervolgens een mooi taps lijfje mee.
Zet een zwarte of oranjderode hackleveer op met lange fibers. Wikkel de veer 3 slagen om de haaksteel en fixeer de fibers schuin naar achteren.
Nu kun je de antron voor het vleugeltje en een stripje foam opzetten. Als laatste bind je een zwarte hackleveer op die je om het resterende stukje haaksteel wikkelt.
Als laatste handeling vouw je het stripje foam over de hackle heen als thoraxschildje. Van bovenaf gezien ziet het resultaat er dan zó uit.
erikdenoorman