Walden-pond

Hoezo red tag nimf?

 

Als er nog maar één vlieg was waarmee je mocht vissen dan zou het voor mij ongetwijfeld de red tag zijn. Zowel de droge, de natte en, vooral de nimf hebben me in de loop der decennia al zo veel vis opgeleverd dat ik zou duizelen als het aantal ooit eens zou horen. Grappig is te weten dat het niet eens de originele naam is die de bedenker, Mr. Martyn Flynn uit Worcestershire (UK), aan deze vlieg gaf. Want in oorsprong heette deze toen nog onbekende bestseller “Worcestershire Gem”. We praten dan over het midden van de 19e eeuw. De vlieg was oorspronkelijk bedacht als wondervlieg voor de vlagzalm. Pas nadat de vlieg op de één of andere manier in Australië terecht was gekomen en daar, met name in Tasmanië,  heel goed werkte op de forel gingen de locals ‘m daar Red Tag noemen. Dat was zo rond 1920. Een vlieg met geschiedenis dus.

 

 

Een ouderwets grote ruisvoorn is niet vies van een red tag nimf! En ook dit jaar weten de windes ze meer dan te waarderen.

 

Dit is wel de grootste vis, netjes in de punt van de enorme bek gehaakt, die ik 4 jaar terug, op een redtag nimf ving

 

Van het oorspronkelijke droge vlieg patroon ontstonden al spoedig varianten. Natte vliegen, zeeforelvliegen en op enig onbekend moment ook dus de red tag nimf. Ik denk dat vrijwel iedere vliegvisser, waar ook ter wereld, wel eens met een red tag variant gevist heeft. Het internet staat er bol van. Nog steeds zijn ze succesvol. Oók op Nederlands water zoals de polders en zelfs de grote rivieren. Voorn en winde vinden ze kennelijk heel aantrekkelijk. Maar ik ving er ook baars, snoekbaars, brasem, roofblei en een enkele snoek mee!

 

 

 

 

Dat je met het nimfpatroon vrijwel eindeloos varianten kunt maken is zowel voor beginnende als gevorderde binders telkens weer een uitdaging. Hoewel het staartje van een red tag in oorsprong rood is kun je hier al diverse kanten mee op door de kleur te veranderen. Je kunt er ribbing van rood koperdraad, een extra staartje van fazant, een geknepen body van floss of een hackletje aan toevoegen om ze zo jouw eigen Red…….. nou ja……. Tag mee te binden. Ga er gerust eens lekker voor zitten en leef je uit.

 

erikdenoorman