Walden-pond

Paraloop super pupan

 

 

Deze vlaggen zijn er verzot op !

 

De originele super pupan is een Scandinavische vlieg met grote vangkracht en een even zo groot handicap. Je ziet ‘m niet. Het ding is zo plat als een dubbeltje (voormalige munt uit mijn jeugd en dunner dan de huidige 10 eurocent). Er steekt nog geen millimeter boven het turbulente wateroppervlak uit, zelfs met een geoefend oog is het vliegje nauwelijks te volgen. Nou werd ik op de Flyfair ineens geïnspireerd door Henk H. , a.k.a. Kermit, met zijn paraloop techniek. Want die heeft hij als geen ander onder controle. Om het nog aantrekkelijker te maken stuurde Marco H. me nog eens, via Facebook ( FLY TYING RdB & HH ), een voorbeeld van een super pupan die op deze wijze was gebonden. Dat was dus al eens bedacht. Ik had er in elk geval nog niet eerder kennis van genomen. En hoewel ik het vliegje aldaar, net als mijn imitatie ervan, optische gezien niet echt fraai vind geloof ik absoluut in de vangkracht ervan. Ik ging ermee aan de bak. Het tweekleurige lijfje, waar volgens mij de herkenning voor de vis in schuilt, ligt mooi in de waterspiegel en de kuif zorgt ervoor dat er zwemmende pootjes worden geïmiteerd en dat de zichtbaarheid vergroot wordt. Nagemaakt dus. dat is wat anders dan gejat of gestolen. nee, alle hulde aan de bedenker van deze techniek en de toepassing op de legendarische super pupan. Vandaar dat ik ‘m toch maar eens aan jullie presenteer. Voor vlagzalm een aanrader pur sang. Ook paraloop geknoopt. De bindwijze gaat, bij mij althans, als volgt.

 

 

Zet boven de haakbocht een lus 25/00 nylon, een stukje gele borduurzijde en een zwarte hanen hackleveer op met een gele binddraad. maak van de zijde een lijfje op 3/4 van de haaksteel.

 

 

Van zwarte dubbing maak je een thorax op het resterende deel van de haaksteel. Hierna de hackle om de nylon lus wikkelen.

 

 

De nylon lus over het lijfje trekken en bij het haakoog vast binden. De restanten weg knippen en afbinden.

 

Het resultaat oogt wellicht niet fraai maar is dodelijk effectief in handen van mensen die weten wat deze vlieg aan vangkracht heeft. Laat 'm gerust draggen aan je leader. je zult zien dat er juist dan mooie aanbeten volgen. Hou het wat betreft kleur variaties simpel. bruin, zwart, olive. Meer zeg ik niet........veel plezier!

 

erikdenoorman