Walden-pond

Mylar garnaal

 

Er zijn heel wat patronen in omloop om een imitatie van een garnaal neer te zetten. Logisch want het wemelt er van in zout water. Van superklein tot imposant groot. En dan ook nog eens in zowat alle denkbare kleuren. Maar ondanks die kleuren zijn de meeste soorten toch in min of meerdere mate doorzichtig. Ze worden gegeten door enorm veel vissoorten. In ons eigen land worden ze voornamelijk ingezet bij het vliegvissen op zeebaars. In het buiteland kun je ze ook heel goed gebruiken voor o.a. pollak, koolvis, kabeljauw, zeeforel, makreel enz. enz.

 

Marco weet het al langer dan vandaag. Pollak slaat een garnaaltje beslist niet af!


Veel garnalenpatronen zijn voor een beginnende binder tamelijk complex om te maken. Zoals jullie van me gewend zijn koos ik ook nu weer voor een eenvoudiger variant. Maar wel eentje die het goed zal doen bij het bevissen van zoutwater rovers. Het meest opvallende is het stukje schuin afgeknipte Mylar tube. Deze tube, met een doorsnede van 10 mm. Wordt straks het lijfje van de garnaal waar ook de oogjes opgeplakt zullen worden.

 

Wat je verder nog nodig hebt zijn wat grizzle fibers (bijv. craftfur), wol, lange synthetische dubbing, watervaste viltstift en bugbond (of dergelijke). Ik koos voor de rode kleur. Maar door zelf je materiaal aan te passen zijn ze in meer kleuren (en maten) te maken natuurlijk. Denk hierbij ook aan bruin, grijs en zandkleurige exemplaren. Voor de tropen mogen ze beslist vrolijker zijn! Op de foto’s zie je de bindstappen.

 

 

      

Maak van de grizzle fur de kenmerkende sprieten voor de garnaal. Daarna zet je schuin onder de sprieten de dubbing op.

 

 

Het tapse lijfje van de garnaal is eenvoudig van breiwol te maken. Verwijder de binddraad, schuif de mylar over het lijfje en zet de binddraad weer op om de mylar vast te zetten.

 

 

Achter op het mylar lijfje laat je aan weerskanten een dikke druppel bugbond vloeien die je meteen laat harden. Met stift maak je de oogjes zwart.

 

 

Met stift kun je, desgewenst, nog een kleurenpatroontje aanbrengen. Hierna is het zaak de mylar meerdere keren stevig in de lak te zetten.

 

Als alles goed is gegaan is het eindresultaat zoiets geworden. Opvallend is dat ik ze ook regelmatig voor enkele Belgische vissers bind. Bijzonder is dat zij ze met succes inzetten bij het bevissen van snoekbaars op brak water. Het is maar dat je het weet. Succes in elk geval met deze Mylar garnaal!

 


erikdenoorman