Walden-pond

Hertenhaar sedges

 

Sedges (caddis) zijn ondenkbaar in elke vliegen doos. Deze insecten komen overal voor, zijn er is veel soorten en maten en vormen een belangrijke hap voor veel vissoorten in binnen en buitenland. Zowel de larven, de poppen als de volwassen exemplaren.

Hertenhaar is zeer geschikt om ze mee te binden. Er zijn talloze patronen bekend. Maar als je ze in hoofdgroepen indeelt dan kom je op pakweg vier bind methodes die het meest gebruikt worden. Dus kun je je eigen voorkeur hieruit halen. Ik heb bij deze voorbeelden sprieten en dergelijke gewoon weg gelaten. Die hebben mij nooit kunnen overtuigen van meerwaarde te zijn. Welke je ook kiest;, let in de praktijk goed op wat er op het water zit aan sedges. probeer er eentje te vangen om goed waar te nemen welke kleur het lijfje en de vleugel heeft. ook de grootte van het insect is dan goed te zien. Als je daar jou imitatie op kunt aanpassen ben je op de goede weg.

 

Laat ik met mijn eigen favoriet beginnen. Simpel, goed drijvend en voldoende silhouet.

 

Een variant op bovenstaande heeft niet zo'n mooi muddlerachtig kopje maar een stukje foam. Romam Moser bedacht het zo destijds.

 

Dit klassieke patroon is wat bewerkelijker. Veel gemaakte fout is dat met het hertenhaar zeer strak opzet. Ik laat het liever wat luchtiger zodat het drijfvermogen nog) beter wordt.

 

Ook populair zijn sedges waarbij eveneens een hackleveer mee wordt geboden. De vlieg drijft uitmuntend en de hertenharen vleugel mag wat dunner gebonden worden dan bij de andere 3 exemplaren.

 

 

erikdenoorman