Walden-pond

Caddis emerger

 

 

 

Deze emerger stelt een zich uit de pop worstelende caddis (sedge) voor. Een uitstekend patroon voor als er zich een hatch van deze insecten afspeelt. En dat is vrijwel altijd in de namiddag avond en zelfs ’s nachts.  Op het moment van uitkomen is het insect tamelijk beperkt in zijn vluchtpogingen. Je ziet forel en vlagzalm ze dan ook zonder al te heftige inspanningen tot zich nemen. Alsof ze weten: “die kan niet meer wegzwemmen en ook nog niet wegvliegen”. Ik heb met dit patroon, dat in de kleinere maten ook door voorn en winde niet met rust gelaten wordt, veel fijne momenten meegemaakt op van die lange Noorse zomeravonden.

 

De heb je nodig om deze emerger te maken. Verreweg het meest gebruik ik haak 12. Soms een maatje grote of kleiner.

 

Het onderste deel van deze vlieg, dat je bij het vissen NIET moet invetten omdat die door het wateroppervlak moet steken is de deels verlaten pop. Deze maak je bijvoorbeeld van een paar mooie lange elandharen. Het olijfgroene ‘zwembandje’ van antron is niet de vleugel maar het zich ontpoppende lijfje van de caddis. Al naar gelang de soort caddis kun je ook beige, bruin en vuil oranje gebruiken. De vleugel is vrijwel geheel ontwikkeld op dit patroon en is vervaardigd van hertenhaar. Ook voor de vleugel kun je, per soort caddis, andere kleuren hertenhaar inzetten. Het binden van deze relatief makkelijk na te binden, fijn zichtbare en goed drijvende caddis emerger gaat als volgt…

 

  

Selecteer paar elandharen en zet die achterop de haakbocht aan de punten vast. Wikkel er een mooi lijfje mee.

 

 

Hierna zet, aan de bovenkant van de haak  je een lusje olijfgroene antron op. Knip nu wat hertenhaar van de huid en behandel dat even in een hairstacker zodat de puntjes mooi gelijk zijn.

 

De laatste handeling is het aanbrengen van de hertenharen vleugel. Als het allemaal goed gegaan is dan is dit het resultaat.

 

erikdenoorman