Walden-pond

Een tubefly voor vlagzalm

 

Nee, je hoeft helemaal niet persé tubeflies te binden om een vlagzalm te vangen. Uiteraard doen reguliere streamers ook hun werk. Want vlagzalm, en zeker de knoeperds, hebben wel degelijk prooivis op hun menu staan. Ik vond het in elk geval leuk om het eens te zo proberen. Daarbuiten kennen tubeflies een paar bescheiden voordelen. Je kunt ze bijvoorbeeld, al naar gelang hoe je je tube uitvoert, in verschillende gewichten maken. Dan kan er voor zorgen, zeker op stromend water, dat je de streamer op de juiste diepte krijgt. De diepte waar de vis op dat moment jaagt. Uiteraard is je lijnkeuze hierbij ook van belang.

 

Een ander voordeel is dat als er iets met je haak fout gaat je deze snel kunt wisselen zonder dat je streamer total los verklaard hoeft te worden. Dat kan een enkele haak, een double of een treble zijn.

 

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheden wat materiaal van Pro Flyfisher op voorraad te hebben en bovendien, heel mooie haren van…ijsbeer. Daar zit, zelfs als ze geverfd zijn, van nature een hele mooie glans op. Ik ken me echter voorstellen dat niet iedereen dat heeft liggen. troost je ermee dat ook bucktail, al dan niet in combinatie met het zachtere poolvoshaar, een hele goede optie is! Op de onderstaande foto’s zie je hoe een imitatie van een elrits of donderpad gestalte krijgt. De tubefly die ik hier maak is totaal 6-7 cm. lang.
Vanzelfsprekend zullen andere rovers zo’n streamertje ook niet ongemoeid laten. Een flinke forel bijvoorbeeld versmaad een dergelijke visimitatie bepaald ook niet. Daar hou ik straks aan het water in elk gevla wel rekening mee door de leadertip niet te dun te kiezen……

 

 

 

 

 

 

 

erikdenoorman