Walden-pond

Naamloos vlagzalm toppertje

 

Er zijn veel vliegen die een behoorlijke reputatie hebben opgebouwd. Sommigen alleen al op de naam, anderen in combinatie met bewezen vangkracht. En hoe dat beleeft wordt door de individuele vliegvisser is dan ook nog eens heel verschillend. Zo kan een natte vlieg als een Invicta mij doen opveren in mijn stoel. Dit terwijl anderen absoluut opwinding bemerken bij, bij voorbeeld, een mooi gebonden een Royal coachman. En da’s nou net een vlieg die ik er nooit aan zou knopen. Een goede reden heb ik er niet voor. Niet voor die Invicta, net zo min voor die Royal Coachman. Een en ander geeft aan hoe subjectief de keuze van een vlieg is voor iedere individuele vliegvisser.

 


Vismaat Marco met een recent gevangen Noorse vlagzalm.

 

Er zijn ook tal van vliegen die helemaal geen naam hebben. Op de een of andere manier is noch de vlieg, nog de binder in de schijnwerpers terecht gekomen. Naamloze vliegen zijn het. Tot dat je er wellicht op enig moment de bedenker van treft. Dat is bij dit exemplaar vooralsnog niet gebeurt. Ik vond de vlieg eens aan een tak aan de over van een Noorse rivier. Het gifroze toefje antron stak zo af bij de omgeving dat ik ‘m niet missen kon in de late avondzon. Een soort van super pupan dus. Maar dan met dat roze staartje en de grijze fibers die aan de bovenkant niet weg geknipt waren. Het dingetje leek me uitermate vangerig. Ik besloot er een zwikkie van te maken. Sinds dien behoren ze tot mijn top 10 vlagzalm vliegen voor Scandinavië. Wil je ze ook eens proberen. Bindt er dan gerust een paar na op een haakje 12/14 en ga lekker los……

 

 

Zet een zwarte binddraad op een haak 12/14 met iets langere steel en bind een toefje antron op als 'staart'. daarna kun je direct de grijze hackleveer opzetten.

 

  

Maak daarna een mooi en niet te dik lijfje van olijfgroene dubbing. Wikkel de hackleveer 7-8 slagen om het lijfje en bindt de vlieg daarna af.

 

 

Knip de fibers van de grijze hackleveer aan de onzerzijde van de haak weg en knip het staartje in lengte af zoals je bij een Red tag zou doen.

 

Voor je het weet, want het binden van deze vlieg vergt niet meer dan wat basisvaardigheden en gevoel voor verhoudingen, heb je een prima stelletje naamloze vangers.

 

erikdenoorman