Walden-pond

Niet moeilijk doen
 
 
Als je net begonnen bent met het streamervissen op snoek dan bekruipt je al snel het gevoel dat het lastig is de juiste streamer te vinden. Dat komt omdat er zo vreselijk veel voor handen is aan materialen en techniekjes. Maak het jezelf niet ingewikkeld. Snoek heeft minder nodig om je streamer aan te vallen dan dat men dikwijls suggereert. Een opvallend kleurtje, wat glimmend en vooral wat bewegelijks zal ze in veruit de meeste gevallen tot zo’n verwoestende kolkaanval drijven. Niets meer en niets minder dus. Laat je dus niet gek maken en ga niet meteen moeilijk doen. Dat kan altijd later nog. Zorg dat je in elk geval de basic dingen op orde hebt. Te beginnen bij een geschikte en scherpe haak.
 
 
 
Ik kies zelf steeds meer voor korte en kleinere haken. Die verdwijnen veel makkelijker in zo’n snoekenwaffel dan een grote langstelige haak is mijn ervaring.  De Gamakatsu F314 is prima geschikt en niet eens zo duur. Maar ook andere merken bieden mogelijkheden. Wat duurder maar wel een heel goede haak is ook de Partridge predator. Het formaat van de haak kun je aanpassen naar de grootte van je streamer.
 
 
 
 
In het begin van het seizoen, de snoek jaagt nog actief op de nog volop aanwezige witvis, zijn kleinere streamers veruit favoriet boven de grotere exemplaren die later aan de orde komen als het kouder wordt. Dan wil de snoek haar energie niet meer verspillen in het najagen van kleine visjes maar laat zich met een eenmalige actie graag een forse hap verschalken. Om de rest van de dag/week weer te vegeteren op de beperkte vetvoorraad.
Over de juiste kleur van een streamer zijn boeken vol te schrijven. Geel, groen,roze, oranje, wit, zwart, paars enz. Ze hebben me allemaal snoek opgeleverd. Het is zaak uit te proberen welke kleur het bij jou en op jouw water het beste doet. Geen echte wetenschap, maar meer een kwestie van wat je er zelf van ervaart. De streamerkleur waar je het meeste op vangt zal altijd jouw favo zijn. Voor mij ? Wit/rood – oranje – chatreurse en roze.
 
 
 
 
Het materiaal waar je snoekstreamers van kunt vervaardigen kan heel goed natuurlijk spul zijn (haar/bont/veren etc.). Maar ook synthetisch materiaal is voorradig en kent veel mogelijkheden. Mijn 2018 streamers bevatten beiden. Ik zorg er wel voor dat het resultaat ten alle tijden een bewegelijk iets wordt. Soms ziet het er op de vice niet meteen zo uit. Maar eenmaal te water kun je pas werkelijk zien hoe of het door jou gekozen materiaal zich gedraagt. De voorkeur bij het kiezen van het bindmateriaal ligt bepaald niet bij de snoek. Die heeft er geeneens weet van. Het is de binder die dat bepaald op basis van de voor hem belangrijke eigenschappen en voorkeuren.
 
 
Wil je eens wat van mijn snoekstreamers proberen? Dan kun je me gewoon even mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik heb een behoorlijke voorraad klaar liggen voor belangstellenden en kan, desgewenst, een eigen selectie voor je maken en verzenden. Voornamelijk polder en woonwijk streamers trouwens. Maar dat is waar de meesten van ons hun gerief vinden.
 
 
erikdenoorman