Walden-pond

Zylinder Foam eendagsvlieg

 

Er zijn ontelbare manieren om goed vangende eendagsvliegen te binden. Wil je een goed drijvende en zichtbare eendagsvlieg die het op stromend water goed doet dat is deze bindwijze met foam, Mini soft Zylinder foam van A&M om exact te zijn, een aanrader. Het is er in diverse diameters (en kleuren) zodat je ook diverse groottes eendagsvliegen ervan kun maken. Er zijn overigens ook patronen bekend waar het foam in sedges en steenvliegen wordt toegepast. Maar die heb ik niet in mijn collectie omdat ik daarvoor weer andere bindwijzen preveleer. Wel gebruik ik het regelmatig bij een variant op de beroemde klinkhåmer. 

Een eveneens op deze vlieg toegepaste extra drijfmethode is het spreiden van de staartfibers waardoor de vlieg ook nog eens stabieler op het water komt te staan. Hoe je dat allemaal relatief eenvoudig zelf kunt bewerkstellingen heb ik ook in beeld gebracht met onderstaande foto’s.

 

 

Zet een haak in je klem en zet een stukje Zylinder foam op. In mijn geval koos ik haak 12 en 3 mm. Foam. Breng de binddraad net boven de haakbocht en wikkel er een klein bobbeltje mee. Zet nu wat fibers van een haneveer op als staart (ongeveer zo lang als het lijfje). Door de fibers strak tegen het bobbeltje aan te binden gaan ze mooi wijd uit staan.

 

 

Kies nu de door jou gewenste dubbingkleur en wikkel er een lijf je mee tot net achter het haakoog. Zet nu een hackleveer op en wikkel deze horizontaal rondom het stukje foam. Bindt de vlieg af en lak eventueel het kopje. Als laatste knip je het stukje foam op de gewenste lengte.

 

De zelfde vlieg maar nu van bovenaf gefotografeerd. Eventueel ( bij schuim op het water) het kopse deel van het foam even met fel kleurde watervaste stift aantippen voor een nóg betere zichtbaarheid!

 

Succes met binden!

 

erikdenoorman